Стефановден е

09:00, 27 дек 22 25 6120 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

На 27 декември почитаме паметта на свети Стефан - първия мъченик за християнската вяра и първи служител (архидякон) в устройващата се Ерусалимска община - църква. Празникът се отбелязва на третия ден след Рождество. 

В Ерусалимската община влизали хора от всички среди, като богатите предоставяли имотите си за подпомагане на общината, а свети Стефан посочвал дейност и призвание на отделните й членове. Хора от различни страни и народи получавали храна.

Юдейските началници започнали силно да се тревожат и да взимат строги мерки против апостолите, които помагали на народа и проповядвали. Те ги наказали, затваряли ги в тъмница, забранявали им да проповядват, възбуждали срещу тях народа, наричайки ги разорители на Мойсеевия закон. Те оклеветили архидякон Стефан и го пребили с камъни.

В 415 г. мощите на първомъченик Стефан били открити чрез видение, което имал един свещеник. Те били поставени в Сионския храм в Йерусалим.

Смята се, че денят на светията е последният християнски празник, а дедите ни вярвали, че с този ден се затваря и кръгът на старата година.

По традиция, младото семейството отива на гости на кумовете, кръстниците или родителите си, а на трапезата се хапват месни ястия. Традиционно се приготвя свинско с кисело зеле или баница с месо.

От Стефановден до Йордановден се спазват обичаите характерни за Мръсните дни - жените не бива да метат, мият косите си, перат, не се правят венчавки, кръщенета, опела.

На места в Средна и Северна България, вместо на 31 декември именно на Стефановден се спазвал обичая ладуване. Всички моми за женене правят китки и привързват към тях пръстен или друг личен предмет, после го топват в менче пълно с мълчана вода, което се покрива с червено було. На другия ден мома облечена като булка, вади една по една китките и докато другите пеят заклинателни песни (ладанки) предвещава кой за какъв момък ще се омъжи.

На днешния ден се почита паметта и на свети Теодор Начертани, който заедно с брата си Теофан пострадал от иконоборците през Х век.

Днес имен ден имат всички, които се казват Стефан, Стефана, Стефания, Стефи, Фани, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Станимир, Станимира, Стоил, Стоилка, Станка, Станчо, Стоян, Стоянка, Таня.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама