Обновен е военен паметник в еленското село Беброво

16:35, 17 дек 18 25 1101 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От село Беброво във войните загиват 77 смели мъже. В тяхна памет през 1987 година е поставен гранитен къс с имената им, изработен от Иван Сираков. С времето паметният знак понесе доста вреди.

Община Елена направи предложение пред Министерството на отбраната за ремонт на паметника. Идеята на администрацията бе да бъде премахната старата бронзова плоча, от която липсваха голяма част от монтираните букви и да бъдат поставени нови, по-устойчиви плочи. На две поредни сесии за финансиране на ремонтни дейности от МО бяха отпуснати общо 2400 лева.

Четири нови плочи с изписани  на тях имена на загиналите във войните от с. Беброво вече са монтирани върху гранитния къс, намиращ се в центъра на селото. Изработката е дело на скулптора Христо Митев от гр. Добрич. Технологията за отливане на плочите от полимербетон е уникална и изцяло негова разработка. Също така, по негово предложение, върху средната плоча е монтирана допълнителна с изобразен кръст за храброст.

Намеренията на община Елена за обновяване на паметници не спират до тук. Одобрено е предложението й за ремонт на военния паметник в с. Блъсковци, за който са отпуснати 4 хиляди лева. Ремонтът ще бъде направен през следващата година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама