Навиците, които саботират отслабването

18:00, 22 дек 18 25 2286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вероятно вече ви се повдига от думата „здравословно“ и смятате, че сте пълен експерт по здравословно хранене, физическа активност и навици – все пак е пълно с информация по темата. Но тази думичка е много опасна, защото хората често изпадат в крайности, които на практика вредят на здравето им. Особено в начина си на хранене! Грешките…

1. Драстично намаляване на порциите

Звучи логично – по-малко храна, по-малко калории, по-бързо отслабване. Резултатът обаче е съвсем различен. Минималистичните порции ще събудят единствено хормона грелин, който отговаря за глада и в даден момент ще изпуснете юздите и от прегладняване ще се нахвърлите на „лошите“ калорични храни, а после ще се обвинявате и ще сте много стресирани. По-важно е качеството, а не количеството! Идеалният вариант, когато искате да отслабнете, е да си осигурите балансирано хранене – 25-30 г протеин (особено ако работите за изграждане на мускули) и останалата част да е фибри (пълнозърнести храни), въглехидрати (зеленчуци).

2. Нискокалорични храни

Ако консумирате само нискомаслени и нискокалорични продукти, ще поемате храни, лишени от доста полезни мазнини, витамини и хранителни вещества. По-добрият вариант, ако строго следите етикета, е да търсите продукти без консерванти, дори да имат повече калории.

3. Наливате се със спортни и тонизиращи напитки

Често на тях пише, че съдържат малко калории и много минерали. Но истината е, че сладкият им вкус не е съвсем натурален. Част от тях пък са газирани до някаква степен, което означава, че освен с „минерали“, пълните организма си с изкуствени подсладители, аспартам и други вредни вещества. Ако искате да заредите тялото с енергия преди или след тренировка, можете да заложите на плодово смути с малко мед, чия/спирулина…. или други супердобавки, които ще превърнат напитката ви в суперхрана и то натурална и полезна.

4. Правите само кардио

Кардио тренировката ви кара да се потите повече. Това че се потите не означава, че отслабвате! Потенето е изключително ценно, защото помага да изхвърлите токсините от тялото. То изважда и задържаната течност. Но след като пийнете вода, намалялото тегло след кардио тренировка се възстановява почти напълно. За да отслабнете ефективно, трябва да правите и силови тренировки. Те не само стягат мускулите и увеличават размера им, но когато работите с тежести, тялото продължава да гори калории часове след като сте приключили с упражненията.

5. Заменяте захарта с подсладители

Да, поемате по-малко калории, ако заменяте захарта с подсладители, но вкарвате в тялото потенциално опасни съставки, които може да окажат дълготрайни негативни ефекти като риск от затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечни проблеми. Според някои хранителни експерти подсладителите може да засилят желанието ви за нездравословни храни.

Ако искате да намалите количеството захар в храната/напитките си, но желаете да запазите сладостта им, подменете захарта с мед, рожков, стевия или други натурални подсладители, пише tialoto.bg

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама