Игнажден е

08:30, 20 дек 22 25 6023 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

На 20 декември отбелязваме Игнажден. Когато празникът се пада в неделя, се измества с ден напред по решение на Българската православна църква.

На този ден се почита свети Игнатий. Наричат го още Богоносец, защото е казвал, че сам носи Бог в сърцето си.

Вярва се, че днес започват коледните празници. В народните поверия денят се смята за начало на Мръсните дни (от Игнажден до Богоявление) и прехода от старата към новата година.

Празникът е свързан с много поверия и ритуали. Първото и най-популярно поверие е свързано с това кой първи ще влезе в дома ни на 20 декември. Ако е добър човек - чака ни добра и успешна година.

С Игнажден започва зимният цикъл от традиционните коледни и новогодишни народни празници. Тези дни са изпълнени с различни гадания и предсказания, както и множество магични обреди и практики за осигуряване на плодородие и щастие.

За празниците се приготвят традиционни постни гозби - боб, червени чушки, пълнени с булгур, постни сарми, ошав, сушени плодове. На трапезата има и варено жито, върху което се поставя свещ.

Преди да започне храненето, стопанката запалва свещта и прави кръстен знак на тавана. Целта на това обредно действие е да се предпази дома от злите сили. Тази свещ се прибира и се използва ритуално през следващите кадени вечери.

Задължително за празника се приготвя и обреден хляб, който се украсява с пет малки топчета. Питата трябва да се разчупи, като в по-голямата част от капанските села това се извършва от най-възрастния мъж в семейството, но в други населени места съществува традицията ритуалното действие да се прави от бабата или свекървата.

По това как ще се разчупи питата и колко голямо ще остане първото парче се гадае каква ще бъде житната реколта през годината. На игнажденската кадена вечер никой не трябва да става от софрата, за да не избяга имането от дома. След като се нахранят всички, масата не се раздига. В някои села вярват, че това, което остава, е за света Богородица, в други - за да има храна за животните през годината, а трети - за плодородие в дома.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама