Промените в закона за чистотата на въздуха влизат на второ четене в НС

08:40, 20 дек 18 / Политика 25 1734 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Промените в закона за чистотата на атмосферния въздух ще бъдат разисквани на второ четене от депутатите. Предвижда се РИОСВ да преценява дали кметовете трябва да бъдат глобени заради несправяне със замърсяването на въздуха.

Законопроектът ще въведе изискване за качеството на твърдите горива, използвани за битово отопление. Определя се и орган за осъществяване на контролни функции по прилагането на тези изисквания и санкционен режим, включително отнемане в полза на държавата на твърдите горива, предмет на нарушението.

Законопроектът предвижда разширяване на санкционния режим спрямо кметовете, изпълняващи програмите за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Националното сдружение на общините се обяви категорично против въвеждането на норми, определящи кметовете за отговорни за осигуряване на чистотата на въздуха на територията на общините.

Предлага се размерът на глобата да бъде между 100 и 1000 лева за физическите лица, а имуществената санкция за юридическите лица да е между 500 и 2000 лева. Парите от глобите ще отиват в общините.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама