Коледарски фестивал превзема Димитровград

10:30, 20 дек 18 / Култура 25 2473 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Димитровград е домакин на фестивал на зимната обредност и коледарските песни и на кулинарното изложение "Коледна трапеза". Двете събития започват са днес на централния площад "България" от 12 часа, съобщи местната администрация.

На Игнажден 11 състава ще представят обичаи и песни, характерни за обредността около коледните и новогодишни празници. Читалищни формации ще пресъздадат обичаи от българската традиция по празниците. Коледарски групи ще изпълнят съхранени в региона песни. Три детски състава също ще участват във фестивала. Председателят на Общински съвет - Димитровград Гергана Кръстева ще връчи почетния знак на читалище "Съзнание" в село Голямо Асеново по повод 90-годишнината на просветната институция, уточняват от общината.

Едновременно с фестивала ще започне и седмото издание на превърналото се в традиция кулинарно изложение "Коледна трапеза". С характерни за коледните и новогодишни празници ястия, организираният от община Димитровград празник ще представи запазили се през годините автентични семейни рецепти. Над 130 участника ще приготвят близо 200 ястия и ще покажат своите кулинарни умения в четири раздела - обредни пити и погачи, постни и месни ястия и сладки изкушения, гласи програмата. Ястия и десерти приготвени изцяло от тиква ще презентират от читалището в село Долно Белево. 

Коледен огън с бъдник и майсторлъкът на пет занаятчии ще допълват атмосферата на централния площад днес, уточняват още от общинския пресцентър.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама