Кои са капаните, които ни чакат при коледното пазаруване

11:30, 20 дек 18 25 2712 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

8 млн. лв. в час - с тази скорост средно олеква джобът ни дните преди празниците, а очакванията са тази година да похарчим много повече. Средно всеки от нас ще отдели 330 лв., с които ще купи подаръци за най-близките си, което е със 100 лв. повече от миналата година. Телевизори, бяла техника и смартфони ще са най-предпочитаните подаръци, които ще очакваме под елхата. Очакванията са всеки ден до Коледа българите да харчат по 200 млн. лв., съобщава NOVA.

Според психолозите по време на голямото пазаруване търговци се опитват да влияят на нашите емоции. Обещания за атрактивни цени и препълнени чанти с покупки вече са обичайна гледка в търговските обекти. Капаните на търговците дебнат от всеки ъгъл. Магазините са лабиринти, а изкушенията по пътя са много. Предвидливо търговците поставят най-атрактивните стоки на височина 1,68 м. - на нивото на очите се поставят най-скъпите стоки.

Други капани са невидими за очите, но не и за обонянието и слуха. Тези две възприятия отключват еуфорията, която ни прави склонни да правим нерационални избори.

82% от всички хора оставят купуването на подаръци до последните дни преди Коледа. През декември продажбите растат с над 30%, а при най-предпочитаните подаръци - с между 2 и 3 пъти. И тази Коледа се очаква във всеки втори подарък под елхата да има някакъв вид дреха. Сред другите популярни изненади остават козметиката, играчките, мобилните телефони, таблетите, игри, обувки, както и книги, музика и филми.

Статистиката показва, че всеки пети подарък под елхата ще бъде развлекателна електроника. Най-търсени на изплащане през 2018-а са телефоните, телевизорите, пералните, диваните и лаптопите. Също статистиката показва, че през тази година сме достигнали рекорд в продажбите на нови автомобили. До декември са купени близо 32 000 нови леки коли. В същото време над 70% от потребителите на интернет ще изберат подаръците онлайн. През мрежата се купуват предимно дрехи, козметика, играчки и книги.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама