МВР взима всички мерки за спокойни празнични и почивни дни

15:35, 21 дек 18 25 1457 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От МВР предприема всички необходими мерки за спокойното протичане на идните празнични и почивни дни, съобщи на брифинг в ГДНП зам.-министърът на МВР Стефан Балабанов, на който присъстваха директорите на ГДНП, гл. комисар Христо Терзийски, на ГДПБЗН, гл. комисар Николай Николов и на ГДГП гл. комисар Светлан Кичиков.

Създадена е организация, при която максимално да обезпечим движението на леките автомобили по празниците, взети са и мерки за опазване на обществения ред, каза директорът на ГДНП гл. комисар Христо Терзийски. „Основен ангажимент ще бъде организацията по обезпечаване на сериозния трафик, очакваме днес, утре и в края на почивните дни. Предприемаме мерки, с които максимално да обезпечим движението на леките автомобили. За целта ще бъде ограничено движението на товарни автомобили в различни часове и на различни места. Има обаче товарни автомобили, чието спиране е невъзможно – тези, които транспортират храни и опасни товари и те няма да бъдат спирани“, каза Терзийски.

Гражданите да не споделят пред непознати плановете си за почивка през празниците, посъветва заместник-началникът на отдел "Криминална полиция" комисар Димитър Кошов. Той предупреди, че се наблюдава увеличение на домовите и джебчийските кражби по време на празниците. Ето защо, гражданите не бива да оставят без надзор вещите си на обществени места, да паркират автомобилите си на осветени места, а в градския транспорт да държат затворени чантите си и по възможност да не носят големи суми пари в брой, а да плащат с карти. Важна е и защитата на жилището. „По отношение на телефонните измами, предупреждаваме гражданите да не се доверяват на обаждания на непознати и да не им дават пари и лични вещи“, каза още той.

Засилен е контролът на местата, където се продават и използват пиротехнчески изделия, каза инспектор Валентин Венков от сектор КОС, ГДНП. „Достъпът на деца до пиротехника трябва да се ограничи, както и внимателно да се чете инструкцията за начина им на употреба“, каза още Венков.

Във връзка с осигуряването на безопасността около празниците извършихме проверки на 1846 ресторанта, хижи и други места, на които очакваме посрещане на Нова година, обобщи директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов. Проверени са и над 300 храма. Констатирани са около 40 нередности. 1550 служители, пожарникари и спасители ще бъдат в готовност да окажат помощ във всеки един момент. Има и машини, които ще се включат при усложняване на метеорологичната обстановка“, заяви гл. комисар Николов.

Очаква се засилен трафик на всички изходи на София, затова на всички изходи ще има по два екипа, които ще пускат зелена вълна за всички, които напускат столицата. До всички молове също ще има наши екипи, които ще регулират движението, защото там трафикът е изключително засилен през последните дни“, заяви началникът на отдел „Пътна полиция“, СДВР комисар Тенчо Тенев. Той посочи, че през почивните дни ще има засилено полицейско присъствие и ще се следи за недопускане на водачи, употребили алкохол, наркотични вещества. Ще има контрол и на скоростните режими.

Началникът на отдел „Пътна полиция“ - ГДНП комисар Росен Рапчев съобщи, че по график, утвърден от АПИ от днес започва спиране на движението на товарни автомобили от 16 до 20 часа. Създадена е организация максимален брой служители на Пътна полиция да подпомагат трафика на 21, 26 и 28 декември, 2018 г. и 1 януари 2019 година, увери комисар Росен Рапчев. „Екипи на пътна полиция ще бъдат разположени на изходите на големите градове, както и по основните автотрасета. Те основно ще регулират, но и ще санкционират нарушителите. „В самите почивни дни усилията ще са насочени по линия на контрола за алкохол, наркотични вещества, скорост и управление на МПС от неправоспособни водачи“, допълни той. Рапчев каза още, че при очакваното влошаване на времето, е създадена организация за спиране на движението на товарните автомобили. Предвидено е и спиране на товарните автомобили, дори на места, където няма проблем с движението, за да не навлизат в съседна област, където има затруднение.

Граничните контролно-пропускателни пунктове са обезпечение с личен състав, каза директорът на ГДГП, главен комисар Светлан Кичиков. Той призова автобусите на фирмите за организирани пътувания, да не поемат в един и същи час, за да не се получават излишни струпвания. Той добави, че на сайта на МВР се актуализира информацията за трафика. Комисар Румяна Борисова, началник на отдел „Гранични проверки“ припомни хората да проверят документите преди още да са поели на път и се уверят в тяхната валидност. Тя напомни на родителите, които ще пътуват самостоятелно с децата си, че трябва да носят декларация-съгласие от втория родител. Тя призова гражданите да ползват и малките ГКПП.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама