Нено Димов изиска от Сърбия данни за замърсяването около Босилеград

12:21, 28 дек 18 / Политика 25 2346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на Околната среда и водите Нено Димов е изпратил ново запитване до колегата си в Сърбия, както и до правителството на съседката ни, относно замърсяването в района на Босилеград. Поискани от сръбските власти са данни за показателите на всички вредни частици във водоема на река Драговица. Той припомни, че България е била уведомена за изграждане на пилотна инсталация на 22 агуст 2016 г. за извличане на мед и цинк от полиметални руди.

Река Драговищица преминава през Босилеград, след което навлиза на българска територия и се влива в Струма в района на кюстендилското село Шишковци. Именно това е накарало министерството да поиска данните, за да не се стигне до замърсяване на Струма.

Това беше заявено днес на пресконференция, посветена на състоянието на трансграничната река Драговищица на територията на Сърбия и предприетите от българската страна мерки. 

Екоминистърът успокои, че по последни данни от 15 декември няма превишение на показателните норми на олово, цинк, живак, цианид, никел, мед и манган в българския участък на Западните покрайнини. 


Той припомни, че още от 2016 г. се правят ежемесечни изследвания на много показали на качеството на водата и до настоящия момент няма превишаване на нормите в българския участък, но се следи внимателно случващото се с българите в Западните покрайнини. 

Екоминистърът отбеляза, че са предприети всички възможни мерки от българската страна до настоящия момент, чрез следенето на басейновата дирекция и непрекъснатата комуникация с местната власт.

По думите му е осъществен контакт с европейския народен представител от ВМРО Ангел Джамбазки, като е сезиран и комисарят по околна среда Кармену Вела.

Официални замервания в сръбския участък не е възможно да се правят към момента, но източници на Топновини твърдят, че неофициални са правени. Повод за притеснения към момента няма, макар ситуацията да трябва да се наблюдава внимателно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама