Петя Аврамова: През следващата година ще се строят пътища за близо милиард лева

12:40, 30 дек 18 25 2425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През 2019-а година със средства от бюджета, Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" и Механизъм "Свързана Европа" ще се изграждат близо 119 километра нови пътища, съобщи в интервю за БТА министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова. Индикативната стойност на тези обекти е за около един милиард лева. Паралелно с това се извършват рехабилитация и основни ремонти на 709 километра републикански пътища, изтъкна още министър Аврамова. Инвестициите са в размер на близо 516 милиона лева, допълни тя.

Общо проектите, на които тази година е дадена зелена светлина, са за 3,7 милиарда лева, каза министър Аврамова. Тя напомни за подготвената нова наредба за проектиране на пътища, в която една от мерките за подобряване на безопасността на пътуване е завишаване на изисквания за отводняване на пътното платно, за да се избегне създаването на условия за "аквапланинг". В участъците с по-сложно движение ще се поставя осветление, за да се осигури по-голяма видимост и безопасност. Дава се по-голяма свобода при определяне на проектна скорост за всеки клас път в зависимост от транспортните функции на пътищата, техните характеристики и особеностите на терена.

Министър Аврамова каза, че от 2007-а година до края на сегашния програмен период са извършени или ще бъдат извършени инвестиции в размер на близо 662,4 милиона лева за подобряване на пътната безопасност.

Инвентаризацията на републиканската пътна мрежа показа, че в отлично състояние е настилката на 12% от пътищата, добро е на 27%, задоволително - на 23%, незадоволително на около 13% и лошо на 25%, каза още министър Аврамова. В най-лошо състояние е третокласната пътна мрежа - данните показват, че близо 8000 километра се нуждаят от ремонт. Необходимите инвестиции по предварителни данни са малко над 930 милиона лева Необходимо е и обновяването на 112 пътни съоръжения, за които по първоначални оценки са необходими 165 милиона лева.
 
Петя Аврамова потвърди, че целта на Министерството е АМ "Хемус" да е готова до 2024-а година, а при добра организация, експедитивност и качество, магистрала "Струма" да бъде завършена в предвидените срокове - до 2023-а година, и да няма загуба на европейско финансиране.

По отношение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради министър Аврамова съобщи, че програмата предстои да приключи в този си вид през 2019-а година, но в процес на обсъждане са различни варианти за продължаването й.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама