Петрич отново ще е домакин на Станчинарските игри

16:00, 31 дек 18 / Култура 25 3886 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

11 станчинарски групи с повече от 1200 участници от кварталите в Петрич ще участват в традиционните Станчинарски игри в града и ще гонят злите сили в първия ден на новата година. Игрите започват в 11.00 ч. на 1 януари в пространството пред паметника на Антон Попов.

Игрите ще започнат с дефиле на станчинарските групи по централните улици на града. Маршрутът, по който групите ще се движат започва от кръстовището на ул. „Яне Сандански“ и „Цар Борис III“ по ул. “Цар Борис III“ в посока към кръговото кръстовище до сградата на Община Петрич. След това по реда на пристигане групите ще се представят в рамките на 20 минути на сцена със своите персонажи, адети, маски и хореография на русалийски танци.

Петчленно журито ще оценява изявата на станчинарските групи с председател доц. Георги Гаров, който е ръководител катедра „Хореография“ към ЮЗУ „Неофит Рилски“. Освен първо, второ и трето място, ще бъдат присъдени отново и индивидуални награди на участници в станчинарските игри.

Новогодишните маскирания (т.нар. станчинарски игри) и русалийските игри са два народни календарни обичая, запазили живия български дух в населението от Петрич и района. Те са свързани с т.нар. „погани дни” (мръсни дни), които започват от Коледа (24 декември) и завършват на Йордановден (6 януари). В миналото тези обичаи са се изпълнявали в продължение на целия посочен период, а днес само на 1 януари (Васильовден), известен и под името Сурва.

Традицията сочи, че новогодишните маскирания са обичай, характерен за местното население, докато русалийските игри са донесени от големите бежански вълни, залели Петрич и района след 1913 г. Негови носители са българите преселници от Кукушко, Гевелийско и Енидже Вардарско. С течение на времето двата обичая са си взаимодействали и днес те са неразделна част от обредната система на населението от Петрич и района, като в града русалийските игри съчетават станчинарско (кукерско) шествие и представляват единен карнавален празник – Сурва.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама