Как да преодолеем ефекта от празничното преяждане

17:13, 29 дек 19 25 3863 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По време на празниците всички ядем и пием повече от обикновено, което със сигурност не е добре.

Въпреки че Нова година и Коледа се празнуват веднъж годишно, това не е повод да се забравим от ядене и пиене. Напротив, трябва да се внимава да не се прекалява и това се отнася особено за хронично болни и хора с повишено кръвно налягане, диабет и сърдечни проблеми, но и за здрави хора.

Ето как да пречистим организма си от токсините и вредните вещества, приети чрез храна и напитки.

Първо, трябва да осъзнаем, че е по-добре силната и калорична храна, която приемаме, да бъде на закуска или обяд, а вечерята трябва да бъде по-скромна и по-лесна за усвояване.

Диетолозите подчертават, че с обилна храна трябва да се пие повече вода, тъй като тя помага на организма да се отърве от натрупаните токсини и големите количества сол от храните и напитките.

Препоръката е след преяждане да се яде безсолна супа или да се пие чай без захар, но и да се пие достатъчно вода, защото тя ще извлече токсините и солта и ще помогне за намаляване на кръвното налягане.

След празниците се препоръчва да се консумират повече зеленчуци, немазно месо и да се избягва пържено и варено месо със сметанов сос или на роле с бекон и сирена.

Диетолозите съветват и да заместим сладкишите със сушени сливи, смокини, кайсии или с ядки.

Освен пречистването на организма от токсини, важна е и физическата активност, която чрез действието на инсулиновите рецептори увеличава нивото на захарта, регулира обмяната на веществата и намалява апетита.

Стоматолозите предлагат всеки ден да се прави детоксикация на устната кухина със бикарбонат или зехтин. Поставете содата на гърба на четката за зъби и почистете езика и разтворете 1 грам сода във вода и я изпийте. Вторият начин е със зехтин, който се държи в устата за 20 минути и след това се изплюва.

Важно е също да поемате достатъчно течности и да пиете вода, в която да добавяте лимон, евентуално прясна краставица, малко мента и джинджифил.

Чайовете, супите и бульоните са добро решение за почистване на тялото, а за ефектна се смята и детоксикацията през кожата. Освен в сауна, можете да направите това в собствената си баня. Във вана с вода сложете етерични масла от лавандула или розмарин, добавете малко морска сол и легнете във ваната, а към третирането добавете и детоксикиращ чай или сок от прясно цвекло, моркови и ябълки.

За по-добър ефект се препоръчва триседмична програма за детоксикация с лен и кисело мляко. През първите седем дни за закуска смесете една супена лъжица ленено брашно със 150 мл к. мляко, втората седмица - две супени лъжици лен и 150 мл к. мляко, а третата - смесете три супени лъжици смлян лен със 150 мл к. мляко.

Комбинирайте с колкото се може повече салати – със зеле, маруля, краставица, защото те съдържат много вода и ви дават усещане за ситост. Срещу махмурлук опитайте проверените - кисело зеле, зелев сок или доматена супа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама