Омбудсманът започва годината с три жалби в Конституционния съд

10:10, 08 яну 19 / Политика 25 1545 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Омбудсманът Мая Манолова започва годината с три жалби в Конституционния съд, съобщи самата тя пред NOVA. Манолова ще атакува цената на водата, Закона за горивата и промените в Закона за държавния бюджет.

„Подготвям конституционна жалба срещу текстове в закона за ВиК. Например, текстът за единната цена на водата в рамките на една територия. Не се държи сметка нито за системата на водоснабдяване, не се държи сметка за инвестициите, качеството. Така в малките населени места спонсорират по-заможните, а всички граждани спонсорират ВиК дружествата, които могат да си позволят загуби, течове, защото има кой да им плати сметката”, заяви Манолова.

Според нея увеличението на цената не е довело до подобрение нито на качеството на услугата, нито на качеството на водата.

„Проблемите са и в законодателството – написани са така, че да обслужват ВиК дружествата”, коментира Манолова.

Омбудсманът съобщи, че подготвя конституционна жалба и срещу новите изисквания в Закона за горивата.

„Ще я депозирам още днес в Конституционния съд”, закани се Манолова. „Законът за горивата е тежък удар върху малките търговци и превозвачи на горива, но е удар и срещу българските граждани в качеството им на потребители, защото фалитът на малките бензиностанции ще доведе до засилване на монополизма. В Закона са заложени непосилни изисквания за висок уставен капитал, абсурдни изисквания за складовете, вместимост на съдовете, брой бутилки за втечнен газ. Закон, който притиска в ъгъла малките търговци на горива”.

Третата конституционна жалба, която подготвя, е свързана с промени в Закона за държавния бюджет.

„Тя е срещу уволненията на държавни служители, придобили право на пенсия, на които в момента законът позволява и те работят на държавна служба, с едни промени през Закона реално Народното събрание уволни хиляди хора, а на други хиляди забрани да кандидатстват за държавна служба”, заяви Мая Манолова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама