Правителството предложи преговори със САЩ за изтребителите F-16

13:02, 09 яну 19 / Политика 25 1973 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството предлага на НС да одобри започването на преговори със САЩ за купуване на нови изтребители F-16 за българските Военновъздушни сили. Решението на кабинета дойде две седмици след като военнополитическа група в Министерството на отбраната избра именно F-16 сред общо 3 предложения.

САЩ предлагат доставката на 8 изтребителя F-16 за българските ВВС. Швеция предлагаше "Грипен", а Италия - "Юрофайтър". При оценката на офертите надделя разбирането, че САЩ са готови да доставят цялостен пакет - самолет с налично въоръжение и оборудване, за разлика от другите две оферти.

Обявявайки това решение, министърът на отбраната Красимир Каракачанов посочи, че решението е за започване на преговори, а не за закупуване.

Това, което правителството също иска от НС, е, ако се наложи да се отклони от финансовите параметри, гласувани вече от Народното събрание - 1,8 млрд лева, то кабинетът да има възможност да вземе това решение.

"Неслучайно наблегнах и на двете точки на Министерски съвет, което предлагаме да бъде решение на Народното събрание, на думата "проведе преговори", защото въпреки че нашето предложение беше ясно, още на 21 декември, аз много ясно заявих, че ние ще предложим отиване на преговори със САЩ за сключване на договор за закупуване на самолет. Въпреки това имаше множество спекулации, че едва ли не МС е решил да "закупи". Думата "преговори" е изключително важна в този контекст. Видяхте вчера изявлението на Белия дом. Няма да скрия, че в хода на преговорния процес последните няколко месеца ние имахме определени уверения, че цената ще бъде коригирана - предложената цена от САЩ. Вчерашното заявление в Белия дом също ясно показва, че от страна на Вашингтон също има едно разбиране по процеса на провеждане на преговори и по финансовите параметри, които са заложени в нашия актуализиран проект", коментира Красимир Каракачанов.

"Искам да благодаря на съвместната комисия, която си свърши добре работата. Тя беше съставена от военната експертиза и да благодаря, че продължава процесът за придобиване на нов изтребител, който е крайно необходим на нашите ВВС и се надявам в най-скоро време да се сключи този договор при най-изгодните условия за държавата. Така че се надявам и Народното събрание да даде мандат на правителството да продължи преговорите, за да може да се сключи договор", каза от своя страна ген. Андрей Боцев, началник на отбраната.

"Бих казал, че е исторически момент, тъй като повече от 10 години се правят опити да се стигне дотук и това, че не се върна проектът и процедурата в изходно положение наистина заслужава най-малкото благодарности -като командир на ВВС и от ВВС, тъй като модернизацията е крайно необходима. Всички сте запознати с проблемите, които имаме по поддръжката и експлоатацията на вече застаряващата авиационна техника, с която изпълняваме основните задачи и с която носим бойните дежурства, с които гарантираме въздушния суверенитет на Република България. С това можем само да бъдем доволни. Самолетите са нови, модерни, с най-новото оборудване и въоръжение, така че ще можем да изпълним задачите, които от тук нататък се поставят за изпълнение на ВВС", изтъкна ген.-майор Цанко Стойков, командир на ВВС, предаде БНТ.

В свое изявление от Белия дом вече обявиха, че са готови в хода на евентуални преговори с България да удовлетворят нашите бюджетни и оперативни изисквания, което министърът на отбраната тълкува като възможност да се постигне редукция в цената им. Има още въпроси, които двете страни евентуално трябва да уточняват, като например фактът, че България иска да плати самолетите на разсрочено плащане, а американците държат това да стане наведнъж. Американците не биха могли да доставят самолетите в срок от 24 месеца, както ние настояваме, но тепърва, очевидно ако се получи санкция от НС, тези точки ще бъдат изчистени в хода на евентуални преговори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама