Военни излязоха на протест във Войводиново

19:04, 11 яну 19 25 1889 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Военни протестират във Войводиново. В петия ден на недоволство в пловдивското село, в защита на пребития командос Валентин Димов излязоха бивши и настоящи служители на армията, предаде Нова телевизия.

Въпреки съборените незаконни  постройки във Войводино и останалите празни къщи в ромската махала, протестът, организиран от ген. Шивиков, започна в 18:00 ч.

„Целта на протеста е да вдъхнем кураж, сили и спокойствие и на близките, и на всички жители на село Войводиново”, заяви ген. Шивиков.

Ефрейтор Тодор Станков е един от бившите командоси, който днес е във Войводино. Заедно с ген. Шивиков създават организацията на мирния протест. И двамата  са категорични:

„Ние 30 години търпим къщите да бъдат незаконни и сега в резултат на този тежък инцидент, този тежък побой тръгват да бутат къщите. Сякаш нашите управници считат, че по този начин изпускат парата и парата отива в свирката на локомотива. Това не е решение на проблема”, коментира ген. Шивиков.

„Някои важни неща за тяхната интеграция трябва да бъдат направени. Те трябва да спрат да живеят на гърба на българския гражданин”, коментира ефрейтор Тодор Станков.

И бившият, и настоящият кмет на селото са подавали сигнали за проблема към Община Марица.

„По моя докладна, беше сформирана комисия , беше заснето това, което се случва в момента. И чаках отговор вече да се задвижи машината”, коментира Димитър Тосев, настоящ кмет на Войводиново.

„През 2012 г. сигнализирах кмета - тогавашният и сегашният – Димитър Иванов, с докладна записка. Дойде комисия, констатира незаконно строителство и дотам. Решение няма до днес”, заяви Анастас Димитров, бивш кмет на Войводиново.

На третия ден от събарянето на незаконните постройки от обитателите им няма и следа. В парламента вицепремиерът по сигурността успокои, че ситуацията във Войводово е овладяна.

„Те, както разбрахте, са се изнесли, така че няма да има междуетническо напрежение, единият етнос се е върнал там, откъдето е дошъл”, заяви Красимир Каракачанов.

А на въпроса дали е възможна хипотезата ефрейтор Димов да е влязъл в умишлен конфликт с нападателите, Каракачанов уточни:

„Другата страна твърди, че е ударена по челото добре. Добре, да ви попитам, ако един такъв човек, който е обучен да убива, би ли произвел един удар по челото без никакви последици и да се остави да бъде изненадан в гръб и пребит почти до смърт? Това е несериозно. Гледал съм записите. Вижда се, че той излиза от колата, в един момент излиза от обхвата на камерата, но се вижда как се връща с отпуснати ръце в гръб и тогава му налитат и единият му вдига якето и му го слага на главата”, заяви военният министър Красимир Каракачанов.

„Извадихме го от реанимацията.  Добре е момчето, възстановява се. Говори, контактен е”, заяви доц. Славчо Димитров, началник на отделението по лицево-челюстна хирургия МБАЛ „Св.Пантелеймон”. Очаква се до 10 дни той да бъде изписан за домашно лечение.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама