Сиренето и кашкавалът с растителни мазнини вече трябва да са на отделни щандове

07:46, 14 яну 19 25 1420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От днес сиренето и кашкавалът, произведени с растителни мазнини, трябва да се продават на отделни щандове с ясно обозначени надписи, че са имитиращи продукти. Наредбата засяга както производителите, така и търговците. Целта й е да ограничи възможността за измама на потребителя.

Статистиката сочи, че употребата на сирене и кашкавал с палмово масло намалява. Въпреки това обаче, само през 2017 г. сме изяли над 13 000 тона такива продукти.

Съгласно Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, имитиращите продукти, които съдържат мляко, но и растителни мазнини, трябва да са опаковани в отделни потребителски опаковки още в предприятието, а на етикета задължително да е изписано, че са имитиращи продукти. Задължително трябва да се посочи и съставката, която е частичен заместител на млякото.

Целта е да се ограничат злоупотребите и подвеждането на потребителите. Наредбата влезе в сила още през октомври. До неделя имаше гратисен период, за да се продадат всички произведени преди наредба за продукти. От днес тя вече е задължителна.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама