ЕС изпрати до Лондон писмо с поисканите от Тереза Мей допълнителни уверения

15:55, 14 яну 19 / Свят 25 1137 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изпратиха съвместно писмо до британския премиер Тереза Мей. То съдържа допълнителните уверения, за които Лондон настояваше преди насроченото за вторник гласуване в британския парламент на споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Туск уверява, че решенията (т. нар. заключения) на Европейския съвет са правно обвързващи, както и че споразумението с Великобритания и политическото изявление към него са два неразривно свързани документа. Той допълва, че ако споразумението бъде одобрено от парламента в Лондон и от Европейския парламент, в Официалния вестник на ЕС то може да бъде публикувано на две съседни страници със придружаващото го политическо изявление.

Юнкер уверява, че ЕС е готов да подпише възможно най-бързо споразумението, както и незабавно след това да пристъпи към преговори за бъдещите отношения с Великобритания. Юнкер и Туск отбелязват многократно, че предвидените в споразумението предпазни мерки срещу възстановяването на границата между Ирландия и Северна Ирландия са временни. В писмото се пояснява, че ако ратификацията на договореността за бъдещите отношения се забави, тя ще може да се прилага с предварително действие. Изразена е надеждата, че бъдещите отношения биха могли да бъдат договорени в преходния срок след напускането на Великобритания. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама