Парламентът одобри преговорите със САЩ за F-16

13:57, 16 яну 19 / Политика 25 1606 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът одобри Министерският съвет да подготви международен договор и да проведе преговори с правителството на Съединените щати за придобиване на нов тип боен самолет F-16V Block 70. "За" даването на мандат бяха общо 130 депутати /ГЕРБ, ДПС - 23, 11 от ПГ"Обединени патриоти" и двама независими/. Против бяха 84 депутати - 66 от БСП, четирима от "Воля" и 14 от ОП. Нямаше въздържали се.

Едновременно с това НС възлага на министър-председателя да създаде организация и преговорен екип за изготвяне на проект на международен договор и провеждане на преговори със САЩ за F-16.

По време на днешното заседание на парламента депутатите се обвиниха взаимно в лобизъм и популизъм.

НФСБ обявиха, че ще гласуват против, а ДПС – за. БСП и „Воля” няма да подкрепят преговори със САЩ, защото държат държавата да не се отклонява от предварително заложените пари – 1,8 млрд. лв.

Патриотите се разделиха. Партията на Валери Симеонов няма да подкрепи идеята за преговори със САЩ, а ВМРО поиска преговорите за нови изтребители да не се отлагат повече. От „Атака” поискаха преговори със всички – включително и с Русия.

От държавите членки на НАТО в ЕС, 10 са закупили F-16, защото това е най-доброто. Държави членки на НАТО в ЕС, които са закупили “Грипен”, са само 2. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.
От парламентарната трибуна Цветанов защити предложението на кабинета да му бъде възложен мандат за преговори с правителството на САЩ за придобиване на изтребители F-16V Block 70.

„Трябва да отчетем каква е средата за сигурност. Как тя се променя и какво се случва в Черноморския регион? Днес трябва да имаме предвид каква експертиза и какви политически решения са взимали държави-членки на НАТО, които са наши съседи. Това са Румъния, Гърция, Турция – те също са с F-16”, заяви Цветанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама