Професионален център обучава безплатно безработни за кадри в туризма в Смолян

17:10, 18 яну 19 25 1634 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българо-германският център за професионално обучение в Смолян създава кадри в сферата на туризма, като курсовете за безработни са безплатни, информира директорът на БГЦПО Ралица Минчева, съобщи БТА. Според нея интересът за квалифициране в туристически професии засега не е голям, независимо от твърденията на хотелиери и работодатели за недостиг на работници в тази сфера.

От Центъра ще организират информационни дни с работодатели от туризма за запознаване с възможностите за обучение, квалификация и преквалификация на кадри съгласно споразумение между министерствата на туризма и на труда и социалната политика. Предлаганите курсове в БГЦПО са инвестиция в обучението на наши български кадри, за да не се стига до ситуацията да "внасяме" чуждестранни работници за курортите ни, допълва Минчева.

Центърът има възможност да квалифицирани работници за професиите готвач, хотелиер, сервитьор- барман, камериер, портиер- пиколо, администратор, екскурзовод, планински водач, козметик, фризьор, маникюрист и др. Поради липса на кандидати в този период се провеждат само няколко курса за обучение - за готвачи, по графичен дизайн и за планински водач. Курсистите получават и стипендия за периода на обучение - по 8 лв. дневно, а безработните от други райони на страната се настаняват в общежитие към учебния хотел.

Целият професионален курс е безплатен за безработни от цялата страна. Желаещите да се запишат в курсовете в Центъра трябва единствено да се обърнат към съответното бюро по труда, за да бъдат включени в програмата. Практическите часове протичат в съвременно оборудвани учебен хотел и ресторант, а за бъдещите козметици, фризьори и маникюристи също са осигурени ателиета. Успешно завършилите курсисти получават сертификати за професионална квалификация, които са признати и в останалите европейски страни.
От създаването на центъра през 2013 г. досега са обучени 111 готвачи, 58 камериери, 20 хотелиери, 31 планински водачи, 57 козметици, 68 маникюристи. Потенциалът на БГЦПО в Смолян е за провеждане на много повече курсове за квалификация и преквалификация, стига да се прояви интерес както от безработните, така и от работодателите.

Получава се странна ситуация, когато се твърди, че има глад за квалифицирани кадри в туризма, а няма желаещи за тези професии, коментира Ралица Минчева. Съгласно споразумението между МТ и МТСП, провеждането на обучения се извършва и по заявка от работодатели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама