Търговците на горива в готовност да облекат "жълти жилетки"

12:40, 21 яну 19 25 1201 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Търговците на горива остават в стачна готовност заради промените в Закона за горивата. Според членовете на Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива с промените се ощетяват дребните търговци в полза на едрите, съобщи на пресконференция лидерът им Симо Симов. Дребните търговци протестират срещу изискването за банкова гаранция от 20 000 лв. за всяка бензиностанция, което според тях ще ги изхвърли от бизнеса.

„Този закон беше гласуван вяло и без никакъв интерес. Нямаше никакъв дебат. Не бяха приети и нашите предложения между първо и второ четене за корекция на този закон. Този закон касае над 400 фирми. Ние сме за регистрация, но не за лицензионен режим”, каза Симо Симов от Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива.

„Обличаме отново жълтите жилетки и сме готови да стигнем и до по-крайни неща като затваряне на граници и блокиране на пътища” ,каза Георги Паничарски.

Законът трябваше да влезе в сила на 28 януари, но правителството предложи на Народното събрание да го отложи за след шест месеца. Това стана след като освен дребните търговци срещу закона се обявиха и компаниите от минната индустрия, строителството и металургията. Причината е, че с измененията те ще бъдат затруднени да зареждат машините си.

Българската петролно-газова асоциация, обединяваща големите компании в бранша, настоява влизането в сила на закона да не се отлага с аргумента, че така ще се ограничи сивият сектор.

Разцепление "за" и "против" закона има и в национално представителните работодателски организации. Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) и Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) настояват за отлагане на закона. Заради тази позиция петролно-газовата асоциация обяви, че напуска КРИБ. Междувременно обединението на дребния бизнес в бранша - Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива, става член на КРИБ и на АИКБ.

Сдружението на дребните търговци обяви, че целта му не е да сваля правителството и е благодарно за съществуващия диалог. "Не сме политически обвързани, нямаме политическа нагласа, приемаме помощ от всеки, който ни подаде ръка", заяви Симов като добави, че единствено БСП е отказала да приеме нейни представители. Той изрази специална благодарност към омбудсмана Мая Манолова, сезирала Конституционния съд за спорните текстове и бившия вицепремиер Валери Симеонов, който последователно ги защитавал.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама