Повече от 30% от "промоционалните" хранителни стоки са нездравословни

17:25, 21 яну 19 25 1690 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от 1/3 (35%) от хранителните продукти, съдържащи етикета „специална оферта“ в супермаркетите са с прекомерно съдържание на мазнини, захар и сол, показва ирландско проучване. Проучването е в рамките на ЕС, включително и за страните от Балканския полуостров.

В рамките на изследването са проверени повече от 70 000 хранителни продукта с намалена редовна цена. Проверката включва „интервюта“ с търговци на едро и дребно, както и с купувачи.
Ирландия има един от най-високите нива на затлъстяване в Европа - един от всеки четирима възрастни тук се класифицира като затлъстял и едно на четири деца е с наднормено тегло – именно това довежда до мащабното проучване.

Резултатите са, че пазаруването в дългосрочен план е основната причина за „специалните цени“ на редица продукти по европейските супермаркети. Много млади семейства пазаруват за цяла седмица (или за по-дълъг период от време), тъй като за ангажирани с работа, деца и други ежедневни ангажименти. Това позволява на търговците да разполагат промоционалните продукти, наред с продуктите с редовни цени, вместо в специално предвидени щандове със стоки с намалени цени.

Друг резултат от проучването е, че купувачите предпочитат по-мащабни промоции на плодове и зеленчуци, прясно месо и риба, вместо на захарни изделия, безалкохолни напитки, соленки (чипсове, солети и други). Това подчертава, че хората наистина не искат да се „изкушават“ с нездравословни храни, а се интересуват от полезна храна и по-специално от пловоде и зеленчуци, потвърждават ирландските доктори, участвали в изследването.

Кампанията също така включва практически съвети, за да помогне на хората да купуват правилните храни:

Планирайте предварително своя пазар, това може да Ви спести време и пари. Също така пазарувайте по списък, това ще ви помогне да избегнете импулсивни и изкушаващи покупки.

Не пазарувайте гладни – гладът ще се бори с всичките Ви добри намерения да се придържате към здравословен избор. По същата причина избягвайте пазаруването, когато сте уморени или стресирани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама