Ранната вечеря се оказва безполезна

18:00, 24 яну 19 25 2663 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Препоръката да не ядем два часа преди сън се оказа безполезна. Нещо повече – късната вечеря не повишава риска от затлъстяване и диабет. Това сочат резултати от изследване на японски учени от Университета в Окаяма, публикувани в списание BMJ Nutrition, Prevention and Health.

Диетолозите обикновено препоръчват двучасов интервал между последното хранене и лягането вечер, за да може нивото на кръвната захар да се стабилизира след ядене.

Смята се, че по този начин намалява рискът от нарушаване обмяната на веществата, водеща към затлъстяване и диабет тип 2. Японските учени се заели да проверят как промеждутъкът между вечерята и съня влияе на нивото на гликирания хемоглобин – биохимичният показател, отразяващ средната концентрация на глюкоза в кръвта за продължителен период – в дадения случай за два-три месеца.

Учените анализирали данни, отнасящи се за повече от 1500 здрави японци и японки на възраст между 40 и 74 години. Данните, събирани в продължение на три години – 2012-2014 г., се отнасяли до режима на хранене, съня, начина на живот, физическата активност на хората, както и наличието на вредни навици, като пушенето например. Освен това участниците редовно давали кръв за анализ.

Повечето от тях спазвали препоръките на специалисти и не приемали храна два часа преди сън. Само 16% от мъжете и 6% от жените не следвали този съвет и често вечеряли директно преди лягане, пише po-zdravidnes.com.

Анализът на събраната информация показал, че макар и за три години средното ниво на гликирания хемоглобин при участниците да се е покачил от 5,2 на 5,8%, продължителността на интервала между вечерята и съня не играел съществена роля в този процес. Много по-голямо значение за здравословната обмяна на веществата имат такива фактори като начина на живот, като правилното хранене, физическата активност, нормалният сън и индексът на телесната маса, отказът от алкохол и пушене, е изводът на учените.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама