ТЕЛК срещу подкуп: Каква е цената на свидетелство в Силистренско?

09:55, 25 яну 19 25 5457 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пациенти твърдят, че са изнудвани от комисии. Между 200 и 500 лева е цената на свидетелство от ТЕЛК в Силистренско. Това  разказаха само пред Нова телевизия потърпевши от измамните схеми.

Пенсията по болест се оказва единственото препитание за бедните хора от цели села в региона. За сметка на това обаче, болни не получават справедлив процент инвалидност, защото отказали да дадат исканите суми.

Проверка на прокуратурата преди дни показа, че близо една трета от пенсиите в Силистренска област са по болест. Тепърва полиция и прокуратура ще установяват кой и по какъв начин издава документи за заболяване на здрави хора, така че пожизнено източват държавни пари. Ощетени от това са истински нуждаещи се, разказва жена, останала без пръсти на едната си ръка. Обявяват я за напълно здрава, защото отказва да плати 200 лева. 

Николина Илиева има множество заболявания. Явила се на ТЕЛК, представила документи и кардиологът й обяснил, че може да очаква висок процент на инвалидност, но... срещу 200 лева.

''Определи ми веднага 80%, на следващия ден трябваше да се явя в 8 часа сутринта, отивам и процентът ми беше намален на 73'', разказа Николина.

Жената не е имала финансовата възможност, а на въпросът защо й нямаляват процентите, отговор няма. Николина предполага, че председателите на двете ТЕЛК не са наясно със схемата за подкупите.

Равносметката показва, че цената за по-висок процент неработоспособност в Силистренско е 500 лева. Ако си здрав и попаднеш на правилния посредник, цената ще е 200 лева за 50% неработоспособност. Оттук на ход е прокуратурата, която трябва да прецени има ли престъпление, кой го е извършил и какви са последствията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама