Петима българи годишно ще бъдат трансплантирани във Виена

13:27, 25 яну 19 25 1267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Здравното министерство и университетската болница във Виена подписаха споразумение за обучение и квалификация на български лекари в областта на трансплантологията. Това съобщи министър Кирил Ананиев след среща в Министерския съвет с проф. Валтер Клепетко - трансплантолог от виенската болница.

Според споразумението български специалисти от болницата "Св. Екатерия" ще може да се обучават във Виена до 2021 г., когато ще може да се извършват и белодробни трансплантации в България. По време на обучението всяка година по 5 български пациенти с най-спешна нужда от трансплантация на бял дроб ще бъдат оперирани в клиниката във Виена. Това означава, че трансплантациите там могат да започнат веднага, обяви министърът на здравеопазването.

Приоритетно ще бъдат изпращани младите хора. В момента 13 души се нуждаят от белодробна трансплантация. Три от жените са в изключително тежко състояние. След преминаване успешно на трансплантацията българските пациенти ще може да бъдат наблюдавани у нас в болницата "Св. Екатерина".

Проф. Клепетко пое ангажимент да окаже експертна помощ на Министерството на здравеопазването при подготовката на Програмата за донорството и трансплантацията, както и при стартирането на кампанията през месец февруари.

Австрийският професор сподели, че Виена има значителен опит в това да помага на други държави в обучението на техни медици за осъществяване на белодробна трансплантация. Обучение във Виена вече са преминали специалисти от Чехия, Унгария, Словения, Гърция.

Министър Ананиев и проф. Клепетко оцениха срещата като ползотворна, а резултатите от нея като реални стъпки за решаване на проблема с белодробните трансплантации на български граждани. И двамата заявиха задоволството си от съвместната работа, благодарение на която българските лекари ще заминат за обучение във Виена, а страната ни получи реален шанс за членство в Евротрансплант.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама