Париж, Берлин и Мадрид настояват за президентски избори във Венецуела

16:22, 26 яну 19 / Свят 25 1356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Франция, Германия и Испания съобщиха, че ако венецуелският президент Николас Мадуро не обяви нови избори във Венецуела в рамките на осем дни, те ще признаят противника Хуан Гуайдо за „действащ президент“, заяви испанският премиер Педро Санчес, предаде Ройтерс.

"Испанското правителство дава на Николас Мадуро осем дни, за да обяви свободни, прозрачни и демократични избори. В противен случай, Испания ще признае Хуан Гуайдо за временен президент, отговарящ за организирането на тези избори ”, заяви в изявление ръководителят на испанското правителство.
Френският президент Еманюел Макрон също заяви в Twitter, че страната му е готова да признае Гуайдо за изпълняващ длъжността президент, ако в 8-дневен срок във Венецуела не бъдат обявени избори.

"Народът на Венецуела трябва свободно да реши бъдещето си", съобщи заместник-говорителят на федералното правителство Мартина Фиц в Twitter. "Ако изборите не бъдат обявени в рамките на осем дни, ще бъдем готови да признаем Хуан Гуайдо за временен президент, който ще започне такъв политически процес ".

Хуан Гуайдо, президент на Националното събрание на Венецуела, обяви себе си в сряда действащ президент на страната, като се противопостави на президента Николас Мадуро, чието преизбиране миналия май се оспорва от опозицията и част от международната общност.

С подкрепата на Съединените щати и други страни, венецуелската опозиция възнамерява да продължи да упражнява натиск върху президента Мадуро. Хуан Гуайдо предложил да се амнистират членовете на армията и представителите, които биха се отрекли от Никола Мадуро. Той добави, че може да разшири предложението си за членове на правителството или дори за самия Мадуро, ако подаде оставка.

Най-малко 14 души са убити от началото на новата вълна на антиправителствени протести във вторник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама