Конгресът на БСП прие платформата на партията за евроизборите и смекчи позицията си против Истанбулската конвенция

17:41, 26 яну 19 / Политика 25 1637 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Конгресът на БСП официално прие платформата на партията за евроизборите за Европа на народите и социална държава, предаде Агенция „Фокус“.

В документа се посочва, че принципите, очертани във „Визия за България“, са ориентир за спечелване на Европейски избори 2019.
„Единна БСП ще спечели евроизборите, иначе подаряваме победата на ГЕРБ. Те са уплашени, признаха го дори на националното си съвещание само преди седмица“, заяви лидерът на ПЕС и ръководител на българските социалисти в Европарламента Сергей Станишев.

„За българските общини и за гражданите на България темите за фискалната децентрализация и за регионалното развитие са особено важни”. Това заяви Донка Михайлова – член на НС на БСП и кмет на гр. Троян. Тя обясни, че за да гарантира успеха на фискалната децентрализация, левицата предлага: повече права на общините сами да управляват ресурсите на територията си и да реализират приходи от тях; преминаване към програмно бюджетиране на местно ниво за по-голяма ефективност и прозрачност на местните финанси; подобряване на ефективността и прозрачността на финансите и управлението на общинските предприятия и общинската собственост; териториално-административна реформа, която да гарантира дългосрочна устойчивост на териториалното устройство. Михайлова подчерта, че във „Визия за България” са зложени интелигентните градове - изградени на основата на високотехнологичен обмен на информация. По думите й идеята е четири града, с население до 70000 жители, които да бъдат изцяло дигитализирани, да послужат за модели за бъдещо развитие на българските градове.

По време на конгреса бяха докладвани при следния Дневен ред:  „България и Европа днес“ , „Визия за утрешния ден“ Задачите на БСП - политически доклад на председателя на НС на БСП, Обсъждане и приемане на проекта "Визия за България", Отчет за дейността на членовете на Европейския парламент, избрани с листата на Коалиция за България, през мандат 2014-2019-а година и Приемане на предизборна платформа за участието на БСП в изборите за Европейски парламент през 2019-а година.

„Обективно преценено Истанбулската конвекция съдържа приемливи елемнти за борба срещу насилието над жени и деца, което ние споделяме. Но както показват изразените от експерти и обществото мнения, тя противоречи на българската традиция и семейство и това беше отчетено от Конституционния съд“. Тази редакция бе записана в червената „Визия за България“, с която отпадна текстът „Обективно преценено Истанбулската конвенция не е конвенция против насилието срещу жени. Това е конвенция срещу фундаменти на европейската цивилизация. Шокиращото е, че зад конвенцията застават както европейски, така и глобални институции. Спорът ни с тях ще е дълъг и тежък.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама