Валдис Домбровскис: България е твърдо поела по пътя на еврото

11:10, 29 яну 19 25 1654 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"България е твърдо поела по пътя на еврото", заяви заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за еврото и социалния диалог, Валдис Домбровскис, цитиран от БГНЕС.

Домбровскис взе участие в 13-ата годишна среща на българския бизнес с правителството, на която се обсъждат важните реформи и ангажименти, които страната ни трябва да направи, за да гарантира приемането на България в ERM2 и последващата интеграция в съюза.

В изказването си той увери, сътрудничеството за въвеждането на единната европейска валута в страната ни „въври гладко и по план“. „Еврозоната е по-силна откогато и да било", категоричен бе заместник-председателят на Европейската комисия. Той отбеляза, че в България мнозинството от хората подкрепят въвеждането на еврото, а за пример даде родната си страна Латвия, където това не е било така.

„Еврото е силна, стабилна и удобна валута", смята Домбровскис, който очерта основните ползи за страната ни от евентуалното му въвеждане у нас. Според него ползите от еврото ще бъдат както за бизнеса, така и за потребители, защото то е валута, почиваща на ясни правила и институции. Въвеждането му се очаква да повиши репутацията на страната ни, както и да стимулира икономическите дейности вътре в нея. Европейската централна банка (ЕЦБ) също демонстрира своята ангажираност в процеса.

"Ниската инфлация дава възможност за предсказуемост и се гарантират ниски лихвени проценти, което е от полза за бизнеса", отбеляза още Домбровскис. Важно е да се отбележи също, че еврото е и удобна валута, защото се използва от над 340 млн. души в Европа, което улеснява счетоводството и стимулира икономическата дейност и обмен. Бизнесът ще намали и разходите си за обмен на валутите, а от въвеждането на еврото ще има и редица непреки дивиденти.

"В туризма също е много полезно, а в България това е разрастващ се сектор“, допълни още заместник-председателят на ЕК. Той отбеляза, че Европа се чуват и различни критики към единна валута. „Вярно е, че още от старта си имаше слаба координация, но постепенно бяха въведени различни начини на контрол и баланси, за да се подпомагат по-уязвимите държави членки“, обясни той и припомни, че еврото е единната европейска валута вече 20 години, а за този период е извървян дълъг път на развитие.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама