Първанов: Радев явно има амбиция за нов политически проект, но за това е рано

10:10, 30 яну 19 / Политика 25 1087 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Очевидно, че президентът Румен Радев има някаква амбиция за нов политически проект. Рано е обаче да мисли за подобно нещо. Това каза президентът Георги Първанов пред bTV. Той даде положителна оценка за работата на Радев, но подчерта, че е имало и пробойни и ерозия.

„Президентът трябва да бъде критичен и да е своеобразен коректив на отделните власти. Постоянната свръх критичност обаче кара хората да престанат да възприемат тези оценки, а и пораждат съмнения за конфликт, да не кажем война, между институциите и всякаква липса на диалог“, предупреди той.

Първанов посъветва настоящият президент на България да възстанови диалогът, да бъде критичен, но не по всеки повод, за да има чуваемост“. И обясни, че идеята за създаване на Съвет за стратегическо развитие на България е добра, защото у нас има дефицит на стратегическо мислене. Тук има един принципен спор, според който президентът Радев трябва да има позиция и затова не може да бъде президент на всички български граждани, но той трябва да е именно такъв“, каза Първанов.

Първанов протегна ръка към БСП и обясни, че е отворен за диалог и към „Позитано“ 20 и други политически сили за коалиция. „Опасявам се, е в противен случай трудно ще бъде преборен ГЕРБ“, каза Първанов и допълни, че соцлидерката Корнелия Нинова е „един добър и ярък опозиционер, но все още не успява да се наложи като алтернатива“.

„Конкурсът за F-16 е опорочен и президентът е прав. В тази ситуация, анализирайки проблемите на нашата сигурност, трябва да наложим мораториум върху тази сделка. Тези пари можем да ги инвестираме в българското производство, да ги инвестираме в сигурност“, коментира Първанов темата за изтребителите. „Не може да има съмнение за корупция, когато става въпрос за F-16. Там такива неща не се случват“, убеден е Първанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама