Квантовото бъдеще на компютрите

11:30, 31 яну 19 / Култура 25 1981 Шрифт:
София Бояджиева Автор: София Бояджиева

Корпорацията за интернационални бизнес машини (IBM) обяви, че притежава първия в света комерсиален квантов компютър - Q System One. Появата на подобна технология не е изненадваща, но появата и на пазара е много важна. Квантовите компютри съществуват в лаборатории от 20 години, но IBM прави първата крачка към употребата им извън научната среда. Компютърните технологии тръгват в нова посока, и какво точно означава това за обикновения човек?

Квантовите компютри работят по напълно различен начин от технологиите в ежедневието ни. Първите се възползват от странния феномен, обяснен от квантовата физика, който позволява на един и същ обект да бъде на различни места по едно и също време, за разлика от всичко работещо за нас. Така новите компютри могат да решават проблем за секунди, несравнимо с необходимото време на днешен суперкомпютър. Да речем проблем, който би отнел повече време от възрастта на вселената. Но каква е теорията зад тази “магия”?

От усилено учените уроци по физика в училище, знаем, че един предмет е един предмет и съществува само на едно място по едно време. Но от химията, знаем, че правилата на играта се променят, когато минем на молекулярно ниво. Класическата физика или тази, която познаваме, е абсолютно безполезна в света на елементарните  частици. Този свят, който изучава квантовата физика. Електронът е добър пример за това, защото характеристиките му са едновременно и на частица, и на вълна. Когато не се наблюдава, електронът има характеристика на вълна и в момента, в който бъде погледнат, започва да се държи като частица. Австрийският учен, Шрьодингер, използва метафората за котка в кутия, която докато е затворена е едновременно и жива, и мъртва, както и електронът е и вълна, и частица. Само в момента на наблюдение едната от двете опции става реалност.

След този кратък урок, да се върнем на компютрите. Най-големият проблем, свързан с продажбата им, е цената. Поради тази причина IBM не продава технологията, а я прави достъпна чрез интернет. Другата причина, поради която корпорацията постъпва засега така е, че квантовите компютри много лесно се “притеснявят” от нарушения около тях и им отнема дълго време да се рестартират. IBM са разработили защитна система, която предпазва Q System One. Тя помага за стабилността на компютъра, който ще може да изпълнява задачи за клиенти като големи компании, университети и изследователски центрове. Смята се, че въпросните организации, имат нужда от подобни технологии за да създават и решават ситуации чрез сложни симулации.

В миналото наблюдавахме бързото навлизане и усъвършенстване на новите технологии. Добър пример са конвенционалните цифрови компютри, които след появата си на пазара, преминават през експоненциален растеж. През горе-долу две години, компютрите стават двойно по-мощни, докато размерът и цената им намаляват. Това явление се нарича законът на Мур и е основан на наблюдение и прогноза на историческа тенденция. Не е природен или физичен закон. Въпреки тази тенденция на старите компютри, не е сигурно, че подобна ще се реализира с квантовите им еквиваленти.

С тези несигурност от страна на растежа, в далечното бъдеще, новите технологии ще ни дадат по-прецизни измервания, но не само това. Квантовите батерии са по-издържливи, квантовите камери произвеждат по-ясни образи, квантовата кибер защита е по-сигурна и квантовите компютри могат да се справят и решават невъзможни проблеми. Но преди да стигнем дотам, в кое поле ще се усети най-силно въвеждането на квантовите компютри?

Квантовите технологии са пробивни, но за днешната киберзащита, те са разрушителни. В момента, в който подобни технологии станат лесно достъпни (което е силно вероятно да се случи до 15 години), те ще имат достъп до цялата информация в интернет, като лични имейли, пароли, лични чатове, банкови сметки. Проблем е, че защити направени за дигиталните компютри са лесно-пробиваеми с квантов компютър. Не само това, тези нови технологии са толкова различни, че IT специалисти и компютърни гении трябва да се приспособят към един съвсем нов свят. Както с откриването на огъня е имало опарени хора, така и с квантовите технологии ще има период на наместване, който може би няма да е толкова плавен, както бихме искали.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама