Горанов: МС ще преценява след анализ дали да покрие задълженията на болница "Лозенец"

14:45, 01 фев 19 / Политика 25 1348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Правителството ще преценява след анализ дали да покрие задълженията на болница "Лозенец", коментира пред журналисти в парламента министърът на финансите Владислав Горанов.

По-рано парламентът реши правителствена болница "Лозенец" да бъде преобразувана в търговско дружество и да премине към Министерството на здравеопазването. Тя ще продължи да осъществява дейностите по обучение на студенти и специализанти като акредитирана болница към Медицинския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". 

"Ако въпросът е дали правителството ще доразплати натрупани от някой просрочени задължения, първо трябва да направим анализ защо и как функционира това лечебно заведение, на какви основания се предоставя допълнителна субсидия и след това ще преценяваме. Ако няма устойчив модел на финансиране на тази болница, тя трудно ще продължи да съществува в сегашния си вид", каза министърът. 

Горанов коментира, че не е запознат с финансовото състояние на лечебното заведение днес. В края на миналата година 23 млн. лева бяха допълнително отпуснати от бюджета на Министерския съвет към бюджета на болница "Лозенец", за да разплати част от просрочените задължения, посочи той. Министърът коментира, че не му е известно да има утвърден от първостепенния разпоредител - досега МС, договори, които да поемат ангажименти. Очакваме да видим позицията на Софийския университет "Свети Климент Охридски", добави той. 

Нека гледаме на това лечебно заведение като на всяко друго, ако не са му възложени специални функции по силата на закон, то трябва да се финансира така както всички други лечебни заведения - със средства от НЗОК и със собствени приходи, които формира от медицински услуги, каза Владислав Горанов. 

"Ако законодателят прецени, че то трябва да има специални функции, защото трябва да обслужва някакъв специален контингент, това трябва да намери място в нормативната уредба и да бъде разписано за какво се предоставят допълнителни средства. В противен случай ще ви задам въпрос защо не финансираме по специален ред болница "Пирогов", коментира финансовият министър. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама