"Топлофикация" отказала обществена информация на омбудсмана

12:00, 04 фев 19 25 1176 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Топлофикация" ЕАД не е предоставила исканата от омбудсмана обществена информация по ЗДОИ, въпреки решението на съда, че дружеството е длъжно да го направи. Това съобщи общественият защитник Мая Манолов пред медиите преди първото заседание в Софийския административен съд по нейна нова жалба срещу дружеството заради отказ да получи отговори на поставено от нея запитване, съобщи БТА.

Манолова е поискала от дружеството информация по ЗДОИ за т.нар. "юрисконсултски възнаграждения", които "Топлофикация" прибира от своите длъжници, въпреки че заплатите на юристите й са включени в цената на топлинната енергия, одобрена от КЕВР. От дружеството обаче й отговарят, че исканата информация и субекти не попадат в приложното поле на ЗДОИ.

"За втори път влизаме в тази съдебна сага. Първата ни отне три години, да накараме "Топлофикация" да информира столичани за какво е похарчила близо 15 млн. лв., събрани от клиентите й във вид на юристконсултски възнаграждения", коментира Манолова.

По думите й дружеството се смята за недосегаемо и незадължено да се съобразява със съдебните указания и разпореждания.

"Може би въпросите трябва да бъдат зададени към Столичния общински съвет, който е принципал на "Топлофикация". Не трябва ли да накарат най-накрая ръководството на дружеството да промени своето отношение към столичани и да дава информация за това как харчи парите на гражданите на София", каза още Мая Манолова като допълни, че дружеството е 100% общинско.

Омбудсманът обясни още, че новото ръководство на "Топлофикация" е поело ангажимент пред нея да предостави информация, но накрая пак е бил получен отказ.

Делото днес не започна заради неправилни конституиране на ответника, тъй като би следвало по жалбата на Манолова да отговаря изпълнителният директор на дружеството, а не тя да бъде срещу самото дружество.

По информация на обществения защитник над 15 млн. лева е събрала "Топлофикация" от потребителите в столицата само през 2015 г., чрез започнатите дела срещу 21 000 столичани. В тези производства дружеството е поискало минимум 300 лева пред съда, 350 лева пред частен съдебен изпълнител, дължими са и 300 лева по исковото производство.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама