Компания за обмен на криптовалута изгуби достъп до 190 млн. долара

09:30, 06 фев 19 / Свят 25 1296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Канадска компания за обмен на криптовалута изгуби достъп до 190 милиона долара от активите си, след като наскоро починалият й собственик се оказа единственият, който знаел паролите за достъп.
 
30-годишният Джералд Котън – съосновател на „Куадрига Си Екс” (QuadrigaCX), починал през декември в Индия. Цялата информация за достъп до профилите на компанията се намирала на личния му компютър, който е заключен с парола. Съпругата на Котън твърди, че не може да отключи лаптопа, въпреки че прибегнала до услугите и на експерти по сигурността. Това остави над 115 хил. клиенти на компанията без достъп до активите им в криптовалута.

В края на миналия месец QuadrigaCX – една от най-големите канадски компании за обмен на криптовалута задейства в съда в Нова Скотия процедура за защита от кредитори. Проблемите за компанията започват още в началото на 2018-а, когато след съдебен иск от канадска банка, 26 милиона долара от активите на Quadriga са замразени.
 
През декември компанията понесе нов удар – изпълнителният й директор и съосновател Джералд Котън почина в Индия заради усложнения след хронично заболяване. В показанията си пред съда съпругата му Дженифър Робъртсън, която притежава 43% от активите на компанията, разказва за корпоративните проблеми, с които се сблъскала.
 
Според разказа й в последните месеци компанията нямала служители, нямала директори, нямала и офис. Цялата й дейност се движела от личния компютър на Котън. Същевременно Quadriga имала над 115 хил. клиенти, които инвестирали в нея над 70 милиона долара. Към декември миналата година парите вече наброявали 250 милиона долара – всичките в криптовалута.

Въпросната криптовалута е виртуална и се съхранява на сървъри по два начина – в т.нар. портфейли. Те се делят на горещи и студени. Горещите са свързани с интернет и се използват в случай, че са необходими бърз достъп и чести транзакции с криптовалутата. Студените от своя страна нямат достъп до интернет, броят се за по-сигурни и се използват за съхранение на по-големи суми пари.
 
Със смъртта на Котън, компанията му обаче загубила достъпа до всичките си активи, разположени в „студените” портфейли. Или всичко на всичко – 190 милиона щатски долара. Съпругата му разказва, че всички пароли за достъп до портфейлите се намират на личния му компютър, който обаче също е заключен с парола: “Компютърът, от който Джери движеше компанията, е криптиран, а аз не знам нито паролата му, нито ключът за възстановяване. Независимо от непрекъснатото и усилено търсене, не мога да ги открия записани никъде.”

Робъртсън допълва, че прибегнала до услугите и на експерти по сигурността, но компютърът и паролите в него си остават недостъпни.
 
Междувременно клиентите на компанията се оплакват, че са оставени „на тъмно”, без почти никаква информация. Един от тях – Елвис Кавалич, разказва пред CBC: „Това е суров урок. В бъдеще вероятно ще избягвам криптовалутите. Компанията ни остави в пълно затъмнение. Донякъде се подготвям за най-лошото.”
 
Предстои изслушване на компанията в съда в Нова Скотия, което е насрочено за днес – 5 февруари.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама