Цветан Василев поиска да говори пред българския съд

15:25, 06 фев 19 25 1530 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Цветан Василев, който от фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) през 2014 година се намира в Сърбия, поиска да говори пред българския съд. Желанието му съобщи адвокатът му Константин Симеонов на поредното заседание по мегаделото "КТБ". 

Специализираният наказателен съд ще провери какви са възможностите банкерът Цветан Василев да даде обяснения по делото за присвояването на над 2,5 млрд. лева от Корпоративна търговска банка (КТБ). Запитване ще бъде изпратено както до българските правосъдни органи, така и до Сърбия, където мажоритарният собственик на фалиралата банка се намира от повече от четири години.

Въпросът за осигуряване на възможност на Василев да дава обяснения беше поставен от адвоката му Константин Симеонов.

Прокурор Даниела Начева категорично възрази срещу искането на защитата на Василев: "Няма как при задочно разглеждане на производството един подсъдим да упражнява правата си избирателно, особено ако демонстрира липса на желание за лично участие в процеса. Подсъдимият Василев, ако е считал, че желае да ги упражни лично, е имал тази възможност, като заяви съгласие за екстрадиция".

Адвокат Константин Симеонов: "Какво значи недобросъвестен, че се притеснява от това дали ще получи справедливо правосъдие в България. Недобросъвестността на него му се изразява в това, че той иска да бъдат спазени всички законови процедури при неговата екстрадиция".

Съдия Вержиния Петрова обяви, че ще направи проучване какви са техническите възможности, защото "никога съдът не може да лиши подсъдимия от правото му да даде обяснение".

Възможностите са видеоконферентна връзка или разпит по делегация, но тепърва ще се изяснява възможни ли са и дали въобще сръбските власти, които от 4 години не се произнасят по искането на прокуратурата Василев да бъде екстрадиран в България, ще се съгласят на какъвто и да дистанционен разпит.

От останалите 17 подсъдими по делото "КТБ" обяснение днес даде само един – бившият изпълнителен директор на банката Георги Христов, който каза, че всички правила, по които се е управлявала банката, са били одобрени от Надзорния съвет на БНБ.

Делото продължава на 12 и 13 март с разпит на свидетели.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама