Берлин заплаши Facebook със солена глоба

16:00, 07 фев 19 / Свят 25 1226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Берлин нареди на Facebook да ограничи събирането на лични данни, след като федералната антимонополна комисия обяви, че най-голямата социална мрежа в света е злоупотребила с пазарното си положение и събира информация за потребителите без тяхното знание или съгласие, съобщо Reuters. В противен случай Facebook е заплашен от солена глоба.

Facebook обяви, че ще обжалва ключовото решение, което е кулминация на продължило 3 години разследване. Според американската компания германските власти подценяват конкуренцията и не са взели предвид новите европейски права за защита на личните данни.

Според Берлин Facebook има доминираща роля в Германия с 23 милиона активни потребители дневно, което е 95% от пазара в страната.

„В бъдеще Facebook вече няма да може да принуждава потребителите да се съгласяват на практически неограничено събиране на данни от техните акаунти, каза шефът на антимонополната комисия Андреас Мунд. Ако Facebook не започне да прилага решението, когато то бъде окончателно взето, социалната мрежа е заплашена от глоба до 10 процента от годишната си печалба.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама