Как да съхраняваме плодовете и зеленчуците

08:00, 17 фев 19 25 1176 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Плодовете и зеленчуците трябва да присъстват в ежедневното ни меню за да сме здрави и пълни с енергия. Понякога ги купуваме, но забравяме как правилно трябва да ги съхраняваме и в един момент виждаме, че те вече не са толкова свежи.

Има няколко полезни съвета, подбрани от Iwoman, които ще са ви от полза.

Не мийте взичко, преди да го приберете в хладилника

Може да звучи странно, но е по-добре да не миете плодовете и зеленчуците, преди да ги сложите в хладилника. Ако нещо е много мръсно, просто го избършете с хартиена кърпа. Миенето може да премахне ествествената защита срещу плесен и гниене.

Съхраняване на авокадо

Авокадото трябва да бъде държано на стайна температура в тънък хартиен плик или да бъде увито във вестник, докато узрее. След това поставете в найлонов плик в хладилника.

Не дръжте някои плодове и зеленчуци в хладилника

Чушките, картофите, краставиците и доматите трябва да бъдат държани на стайна температура. Бананите, нектарините, пъпешите и прасковите също не трябва да се съхраняват в хладилник.

Дръжте обелени и нарязани зеленчуци във вода

Така ще предотвратите изсъхването им и ще запазите свежестта им.

Дръжте зеленчуците и плодовете в най-топлата част на хладилника

Колкото е по-ниска температурата, толкова е по-трудно да се запази свежестта и аромата на плодовете и зеленчуците. Ако искате да бъдат по-дълго време вкусни, дръжте ги в хладилника, където температурата е малко по-висока.

Плодовете и зеленчуците предпочитат сухата среда

Влагата само насърчава нещо да плесенясва. Добър трик, за да я абсорбирате, е да сложите домакинска хартия на мястото, където съхранявате плодовете и зеленчуците.

Дръжте ги отделно

Някои плодове и зеленчуци започва да отделят етилен, след като узреят. Сред тях са бананите, кайсиите, пъпешите, крушите, сливите, мангото и доматите. Втората група са ябълките, дините, картофите, тиквите, морковите и броколито. Ако първите и вторите се държат заедно, започват да гният с бързи темпове. Затова е добре да ги съхранявате отделно.

Лукът и чесънът обичат тъмнината

Ако нямате подходящо място, може да ги сложите в хартиена торба и да пробиете малки дупки, за да не се запарват.

Броколито и карфиолът обичат водата

Най-добре ще ги съхраните, ако потопите дръжките във вода.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама