Румен Радев: Правата на трудещите се се нуждаят от защита във всяка епоха

13:30, 08 фев 19 / Политика 25 1181 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Миналият век роди социалната държава, а днес постепенно се сбогуваме с нейните достижения, заради това основното предизвикателство пред нас, европейците и българите, пред синдикалистите, е да преоткрием силата на колективното солидарно действие в отстояването на човешките права. Това заяви президентът Румен Радев пред делегатите на Десетия конгрес на КТ “Подкрепа”, с който синдикатът отбелязва и 30-годишнината от създаването си.

Държавният глава подчерта, че заради редица фактори, сред които дигитализация, роботизация, трудова миграция, хората губят усещането за солидарност и така се отчуждават не само отделни граждани, а цели общества. Президентът изтъкна отслабващия стремеж към сдружаване като предизвикателство пред съвременните синдикати.

„Историята показва, особено историята на вашата организация, че всички значими социални права са отвоювани с борба“, заяви пред присъстващите Румен Радев и пожела на синдиката да бъде „на висотата на очакванията на българските граждани“. Държавният глава отбеляза, че макар и с огромна съпротива, глобализмът и неолибералният модел отстъпват място пред отстояване на националните икономически интереси. „Правата на трудещите обаче се нуждаят от защита във всяка епоха и във всеки социален и икономически модел“, добави държавният глава.

В приветствието си президентът подчерта, че от 1989 г. до днес КТ „Подкрепа“ е взела значимо участие във важни събития, а създателите й са не просто шепа хора, прегърнали каузата да отстояват човешките права. „Те заложиха в организацията важни, непреходни човешки ценности и здрави принципи“, посочи президентът. По думите му, конфедерацията има смелостта и отговорността да посочва причините за проблемите и да отстоява националнозначими каузи. „КТ „Подкрепа“ се превърна в символ на експертност и откритост в социалния диалог с изпълнителната власт и работодателите – нещо критично важно за нашето общество“, заяви Румен Радев.

Форумът в зала „България“ бе открит от президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и от почетния президент Константин Тренчев. На конгреса присъстваха представители на изпълнителната и на законодателната власт, на обществени организация, на институции, дипломати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама