Почитаме Св. Валентина и Св. Харалампий

09:28, 10 фев 19 / Култура 25 1383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Св. Харалампий проповядвал и лекувал неизлечимо болни до своята кончина. В българския народен календар този ден е известен като Чуминден, а св. Харалампий се почита като господар на болестите. Празникът се почита предимно в Източна България.

На този ден жените измитат добре цялата къща, за да изметат всички болести навън. Не предат, не плетат, не шият, за да не се разболеят от чума. Единствената им грижа е да станат рано, да опекат три обредни питки. Докато се прави хлябът, някой от дома занася мед в църквата за освещаване. С него се маже хлябът и питките, които се прекадяват и раздават за здраве. От същия мед запазват вкъщи за лекарство през годината.

За св. Валентина сведенията са оскъдни. Известно е, че тази благочестива девойка е живяла в околностите на Кесария Палестинска. Тя става жертва на гоненията срещу християните 308 година при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 година).

Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Тази постъпка предрешава съдбата ѝ - езичниците я обезглавяват.

На 10 февруари имен ден празнуват: Харалампий, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо, Ламбрина, Ламбрин, Валентина, Валентин, Валя, Вальо.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама