Родители на болни деца искат маслото от канабис да се узакони за най-тежките случаи

12:30, 11 фев 19 25 1117 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От Асоциацията на родителите на деца с епилепсия поискаха маслото от канабис да бъде разрешено за употреба в България за най-тежките форми на заболяването, съобщава БНР. От организацията са поискали това с писмо до министъра на здравеопазването.

В България маслото от канабис не е разрешено за медицински цели, но от асоциацията това да се промени за тежките форми като се вземе предвид чуждият опит. "В цял свят вече е доказано, че маслото от канабис помага. Вече знаем, че в САЩ има медикамент, който е заплатен от здравната каса, на базата на канабисен продукт, който е предназначен за хора с епилепсия", коментира Веска Събева, която е председател на пациентската организация. По думите й подобно лечение се прилага и в Европа. От асоциацията настояват да се обучат и лекари.

Лекари и пациенти отбелязват днес Деня на борбата с епилепсията, която е най-честото социално значимо неврологично заболяване. Днес в аулата на столичната болница "Свети Иван Рилски" ще бъдат представени резултатите от работата на специализирания център по хирургия на епилепсията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама