Европейският парламент потвърди Нобеловата номинация на Заев и Ципрас

09:25, 13 фев 19 / Свят 25 1150 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 300 са номинациите за Нобеловата награда за мир за 2019 г. Това съобщи норвежкият Нобелов комитет, който всяка година присъжда отличието през първата седмица на октомври, предаде ДПА.

Сред номинираните са Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) и премиерите на Гърция и на Северна Македония, Алексис Ципрас и Зоран Заев. От 304-те номинации в списъка 219 са личности, а 85 - организации. Крайният срок за номиниране изтече на 31 януари.

Петчленният Нобелов комитет препоръчва на онези, които правят номинациите, да не разкриват предложенията си, но няма официално правило, налагащо подобна забрана. Политици, учени, бивши нобелови лауреати за мир, директори на институти за изследване на мира и бивши и сегашни членове на Нобеловия комитет са сред онези, които могат да предлагат кандидати за отличието, отбелязва ДПА.

Ципрас и Заев бяха номинирани от партийни групи в Европейския парламент заради споразумението, което постигнаха за уреждане на дългогодишния спор за името на Македония. Уидед Бушмауи, икономист и член на Туниския квартет за национален диалог, спечелил Нобеловата награда за мир през 2015 г., също каза, че е номинирал Ципрас и Заев.

Няколко членове на опозиционната норвежка Лява партия казаха, че са номинирали ВКБООН, който вече е двукратен победител.

Миналата година Нобеловата награда за мир бе спечелена от гинеколога от Демократична Република Конго Дени Муквеге и от язидката Надя Мурад, която е била сексуална робиня на групировката "Ислямска държава". Те получиха отличието заради усилията им да спрат използването на сексуалното насилие като оръжие във войни и въоръжени конфликти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама