Йордан Цонев: Никой не трябва да етнизира престъпността

09:10, 18 фев 19 / Политика 25 1153 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Никой не трябва да етнизира престъпността. Това каза заместник-председателят на ПГ н ДПС Йордан Цонев по повод на вчерашния масов бой в Кюстендил, който завърши с убийството на 35-годишен мъж, по Нова телевизия.

„Не може да говориш за цяла една общност като автор на престъпни деяния. Отдели членове, които са хванати, трябва да бъдат наказвани. В много от случаите ние виждаме как ВМРО се възползва от това и етнизира проблема и се питаме дали цената да вкарат един евродепутат няма да подпали етническата черга на България”, коментира депутатът.

По думите му за решаването на проблема с гетата са необходими комплексни мерки и политика на държавата.

„Но не е добре при минус 10 градуса да изкараш багерите и да оставиш деца на улицата. Не смятам, че това е решаване на ромския проблем”, каза още той.

Депутатът коментира и промените в Изборния кодекс. Позицията на ДПС по въпроса за преференциите е последователна още от тяхното въвеждане. „Ние смятаме, че това не е мажоритарен елемент и не върви надеждите, които му се възлагат и смятаме, че този праг е нечестен. Неочаквахме абсолютната нечувствителност на обществото за приоритетността на проблемите. Ако това за част от обществото е проблем, очаквахме, че за цялото общество ще бъде проблем лишаването на 2 млн. български граждани от правото да гласуват. Никой, освен ДПС, в пленарна зала не взе отношение по този въпрос”, каза той.

Цонев коментира и подозренията за задкулисни договорки, който изрази БСП.

„Чета днес в решенията на пленума на БСП, че имало задкулисни договорки в интерес на някои партии. Колко задкулисно е да направиш консултация в парламента в стаята на ДПС, между Цветанов и шефа на правната комисия Данаил Кирилов и ръководството на ПГ на ДПС пред очите на всички журналисти. Говорихме за уседналостта. Основната тема на разговора беше машинното гласуване. Ние казахме, че ДПС няма да подкрепи нито едно от предложенията, ако не бъде прието машинното гласуване да бъде прието изцяло, при това без хартия”, уточни той.

„Това управление няма кой да го стабилизира, дори и ДПС. То е нестабилно по своя генезис, защото е съставено от идейно нехомогенни и програмно несъвместими партии – ГЕРБ и националисти”, коментира депутатът.

Йордан Цонев потвърди позицията на партията, че докато не се създадат условия за смяна на модела на управление, ДПС не вижда полза от предсрочни парламентарни избори. „Според нас трябва да се замени моделът на аритметичните мнозинства с този на програмните мнозинства”, поясни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама