Младен Маринов: Наблюдава се престъпна бизнес схема - посредници търсят кандидати за ТЕЛК

13:10, 22 фев 19 25 1568 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Само за първите два месеца на годината има образувани вече 29 досъдебни производства за измами с удостоверенията за ТЕЛК. Това съобщи вътрешния министър Младен Маринов по време на изслушване в парламента.

По думите на министъра има фрапиращи случаи, които показват в какъв проблем се е превърнала злоупотребата с ТЕЛК.

Един от тези случаи е в Плевен, където двама души са освидетелствани със 100% слепота и нужда от чужда помощ, а в същото време са управлявали автомобили. Единият е получил 26 000 лева, другият 41 000 лева. Между 600 и 2500 лева средно са получавали посредниците за издаването на фалшиви документи по данни на МВР.

"Тук вече се забелязва активна работа от посредници, които търсят кандидати, да се явят пред ТЕЛК. Нормалният ред е хора със заболявания да търсят явяване пред ТЕЛК, но тук явно вече става въпрос за престъпна бизнес схема“, заяви още министърът.

"Десетте области с най-много ТЕЛК са Силистра - 28,61% от населението, Враца - 19,29%, Габрово - 19,04%, Разград - 18,31%, Монтана 17,54%, Перник 16,97%, Плевен - 15,96%, Кюстендил - 14,89%, София-област - 14,75%, Ловеч - 14,5%. През 2019 година на територията на страната са образувани общо 29 досъдебни производства за процедури и начини, по които се изважда такова експертно решение от ТЕЛК. На първия етап първата стъпка се предприема най-често от някой от посредниците, който звъни на пациента и му напомня, че експертното му решение изтича след определен период от време. Предлага се услуга за ново преосвидетелстване, като се споменава в не малка част от случаите цената, която трябва да бъде заплатена. Друга част от случаите пациентите сами търсят съдействие, като казват, че са получили писмо за явяване пред ТЕЛК и търсят съдействие", съобщи Маринов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама