Адвокати отново протестираха срещу Закона за мерките за изпиране на пари

18:10, 22 фев 19 / Политика 25 1393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За втори път в рамките на една седмица адвокати протестираха пред сградата на Висшия адвокатски съвет. След като престояха пред сградата, протестиращите защитници се отправиха на шествие към Съдебната палата. Те настояват за промяна в Закона за мерките за изпиране на пари, който ги задължава да сигнализират ДАНС за съмнителни сделки на свои клиенти.

Протестът се проведе въпреки вчерашната среща на ръководството на адвокатурата с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и въпреки обещанието на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов законът да бъде променен.

"Нека да видим как ще бъде променено, а освен това проблемът не е само в закона за мерките срещу изпиране на пари. Ние имаме проблеми в нашата професия, за които непрекъснато сезираме Висшия адвокатски съвет и докато не се вземе отношение и съответните промени и решения в нашето законодателство, нямаме основания да спираме нашите действия", обясни адвокат Александър Пелев.

Адвокати се събраха и пред съдебната палата в Бургас на протест против Закона за мерките срещу изпиране на пари. Над 700 са членовете на адвокатската колегия в морския град. С плакати „Независима адвокатура“ част от тях поискаха отмяна на закона.

„Адвокатската тайна и запазването на конфиденциалната информация между клиент и адвокат са сред основните човешки права. Считам, че законотворците са създали един закон, който следва да бъде отменен“, коментира един от протестиращите, предаде БНТ.

„Протестираме срещу този текст в закона, който ни кара да бъдем доносници, а ние не сме такива“, каза друг.

„Много съм против свободната професия да бъде превърната в щатен и нещатен сътрудник на държавен орган. До момента, в който този спорен текст не бъде отменен, ние ще стачкуваме“, допълни трети протестиращ.

В събота протестиращите ще проследят какво ще се случи на общото събрание на Висшия адвокатски съвет и в неделя ще съобщят дали простестът продължава. Те не изключиха възможността той да прерасне в национална стачка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама