Ангелкова: Новите по-високи санкции ще гарантират опазването на дюните по Черноморието

14:04, 23 фев 19 25 1289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новите по-високи санкции, достигащи до 50 000 лева, гарантират превантивно опазване на дюните по Черноморието. Това каза за Агенция „Фокус“ министърът на туризма Николина Ангелкова във връзка с промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, в които се предвиждат глоби за къмпингуващи и плажуващи върху пясъчни дюни.

По думите на Ангелкова санкциите са изключително важни, а предвиденият строг контрол ще гарантира опазването на дюните. Министъра припомни, че на неохраняеми плажове са намирани преместваеми обекти и са събирани пари за чадъри и шезлонги, но са липсвали уредени в законодателството санкции за подобни конкретни случаи.

„Дюните са природни защитени образувания. Концесионерът или наемателя на морски плаж е длъжен да обозначи къде има дюна с указателни табели. Министерството на туризма отговаря само и единствено за границите на морския плаж, което е територия на държавна собственост. Само за тази територия ние налагаме глоби, защото те попадат под обхвата на закона“, обясни Ангелкова.

Според нея притесненията в бизнес средите от новите правила в закона се дължат на по-тежките процедури по обжалване. Също така има и редица нови изисквания за представителите на малкия и средния бизнес. Ангелкова изрази надежда промените да влязат в сила още това лято и да започнат да се прилагат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама