Николай Василев: България е готова за еврозоната

10:00, 25 фев 19 25 1490 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Очакваме близката година да влезем в чакалнята на еврозоната, но това е един движещ се срок, който може да продължи повече. България все още не е подала заявление за членство във валутния механизъм", заяви бившият министър на икономиката Николай Василев в сутрешния блок на БНТ.

Николай Василев обясни, че "чакалня на еврозоната" е жаргонен термин, появил преди около 20 години. Идеята е, че, когато държавите нямаха съвсем фиксиран валутен курс помежду си, преди да влязат в еврото, имаха минимум 2 години подготвителен период, в който се очакваше валутните курсове, лихвените проценти да се приближат. Ако всичко е нормално в края на 2-годишния период да влязат в еврозоната.

Причините за забавянето според Василев е, че Европа след последната криза преди 10 години се промени и държавите-членки не желаят всяка държава да влезе в еврозоната.

"България се нуждае от всякакъв вид модернизация, реформи на публичния сектор. След 2007 нито една реформа не се е случила бързо", допълни Василев. Сега има положителна нагласа за еврозоната и Василев се надява правителството "да не се замотае".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама