Здравната каса дължи над 285 млн.лв. на чужди здравни фондове

15:10, 25 фев 19 25 1113 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 285 млн. лв. са задълженията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към чужди здравни каси на европейски държави за лечение на български граждани към 31 декември 2018 година.

Това посочва в отговора си министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на запитване от депутата от БСП д-р Валентина Найденова.

В края на 2018 година сумата е над 285 млн. лева, а просрочените задължения са за над 135 млн. лева., пише в отговора на здравния министър. Най-големи са задълженията на Здравната каса към Германия и Австрия.

Кирил Ананиев припомня, че през 2018 г. са взети мерки за разсрочено плащане на натрупаните дългове и са разплатени малко над 70 млн. лева.

За тригодишен период в бюджета на Здравната каса са предвидени над 160 млн. лева за плащания към чужди здравни каси. До 2021 година Националната здравноосигурителна каса ще погаси дълговете си към чуждите здравни фондове, обеща министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в края на миналата година. От началото на 2019 г. не са постъпвали искове от европейски страни.

Дълговете на Националната здравноосигурителна каса към здравноосигурителните институции на другите държави членки на Европейския съюз (ЕС) станаха повод за раздор между министър Кирил Ананиев и бившия управител на НЗОК проф. Камен Плочев. Впоследствие Плочев напусна поста и на негово място бе избран д-р Дечо Дечев.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама