Хората, които се хранят нездравословно, по-често имат психични проблеми, като тази тенденция важи за хора от всички възрасти, от двата пола и с най-различно ниво на доход. Това гласи ново проучване, публикувано в International Journal of Food Sciences and Nutrition.
Американски учени са анализирали резултатите от над 240 000 телефонни анкети, проведени в Калифорния между 2005 и 2015 г. Оказало се, че психични заболявания имат 17% от респондентите. А хората, които употребяват вредна храна - ниско потребление на пресни плодове и зеленчуци и често на пържени картофи и захар, по-често са имали проблеми с психиката от склонните към здравословна диета.
Един от изводите на експертите сочи към връзка между повишения прием на захар и биполярно разстройство. Пърженото пък е свързано с депресия.
Учените препоръчват намеса в диетата на децата под 12-годишна възраст, за да бъдат избегнати възможни проблеми с психиката в зряла възраст.
Добави коментар