Отложиха обсъждането на финансови санкции при безпричинно отсъствие на депутати

12:43, 28 фев 19 / Политика 25 1111 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Депутатите отложиха дебата по предложението за финансови санкции на народни представители при безпричинно отсъствие при формиране на кворума или при 3 поредни или общо 5 пленарни заседания в месеца.

Парламентът започна работа с кворум от 128 народни представители. Депутатите от БСП не присъстват в залата.

Предложението за отлагане направи депутатът от ГЕРБ и председател на Правната комисия Данаил Кирилов. „Необходимо е още техническо време за подготовката на доклада за нуждите на това обсъждане“, заяви той от парламентарната трибуна. Кога ще се състои дебатът обаче не стана ясно.

Ръководената от него комисия гласува и прие в сряда предложението на НФСБ, което предвижда при неоправдано отсъствие на три поредни или общо пет пленарни заседание, да се удържа цялата заплата на народния представител и да не се дават пари за допълнителни разходи. Според сега действащите текстове, дори и депутат да не влезе цял месец в пленарна зала, той получава една трета от заплата си, както и пари за представителни разходи.

Мярката срещна отпор от страна на ДПС, които изразиха несъгласие с нейните мотиви.

Повод за предлаганите по-тежки финансови санкции стана парламентарната група на БСП, чиито депутати вече втора седмица не участват в заседанията на парламента и комисиите в знак на недоволство срещу промените в Изборния кодекс.

Има пет проекта на решение за промяна на Правилника на Народното събрание, провокирани от решението на БСП да напуснат парламента под условие. Депутати от квотата на НФСБ предлагат при неоправдано отсъствие от три поредни или общо пет пленарни заседания на месец, народните представители да остават без заплати, без клас „прослужено време“, а представителните разходи за парламентарната група да намаляват пропорционално. От ГЕРБ предлагат при констатирано неоправдано отсъствие от поименна проверка на кворума да се прави удръжка в размер на 750 лева от месечното възнаграждение.

От ВМРО настояват преизчисляване на заплатите да става само веднъж годишно към 1 юли по швейцарското правило, както и на депутат, който не е участват в повече от половината регистрации в рамките на един месец и в повече от половината поименни проверки, без уважителна причина – да му се удържат две трети от месечната заплата.

За трето обсъждане остава и проект на решение на БСП за замразяване на депутатските заплати на нивото от края на миналото Народно събрание – в размер на 2976, без сумата да подлежи на преизчислява на всеки три месеца спрямо средната работна заплата за страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама