Софийският университет с нови такси

13:50, 28 фев 19 25 1017 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Академичният съвет на СУ „Св. Климент Охридски“ реши да промени част от годишните такси за степен „бакалавър“ за следващата учебна година.

Изучаването на близо 18 специалности ще струва по-скъпо на студентите, като най-голямо е увеличението за задочните специалности във Факултета по славянски филологии – от 300 на 400 лева.

Новите студенти ще плащат двойно в сравнение с тази година за три от специалностите във Физическия факултет – „Учител по природни науки в основна степен на образованието“, „Физика и информатика“ и „Физика и математика“. За тези специалности таксата става от 200 на 400 лева. Тези промени не засягат вече приетите и обучаващи се студенти и ще важат само за новоприетите.В края на април се очаква новите такси да бъдат утвърдени с постановление на Министерския съвет.

Промени има и за специалност „Туризъм“ – тя става 460лв, като до сега е била 420лв. „Журналистика“, „Връзки с обществеността“, „Комуникационен мениджмънт“ и „Книгоиздаване“ също стават по-скъпи специалности – 600лв, вместо досегашните 560. Студентите, желаещи да следват тези специалности задочно, също ще трябва да приготвят по-голяма сума - от досегашните 300, обучението става 350лв.

Изучаването на „Европеистика“ и „Политология“ поскъпва с 40 лева и от следващата академична година то ще струва 600лв. Със същата сума нараства и редовното обучение по философия и с 20 – задочното. „Графичен дизайн“ и „Музикални медийни технологии и тонрежисура“ поскъпва с 50 лева и занапред ще струва 780 лева.

Десет от факултетите ще запазят същите такси а обучение тази година. Това са Историческия, Медицинския, Биологическия, Факултета по математика и информтика, Факултета по химия и фармация, Богословския, Юридическия, Педагогическия, Факултета по класически и нови филологии както и в Стопанския факултет.

Промяна в таксите за явяване на изпити няма да има и тя остава 30 лева, колкото и участието в кандидатстудентската кампания и класиране. Няма да има промяна и в цената на обучението на докторантите и специализантите.

От СУ съобщиха още, че и тази година новоприетите студенти с максимален състезателен бал във Факултета по математика и информатика, направление „Математика“, специалности „Математика“ и „Статистика“ в степен „бакалавър“ ще бъдат освободени от заплащане на годишна такса за първата си година на обучение.

Промяната в годишните такси се отнася единствено за новите студенти, не и вече приетите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама