Българи, учащи зад граница, настояват за право на глас на евроизборите

16:50, 01 мар 19 / Политика 25 1226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с представители на Милениум Клуб България, в който членуват млади българи, родени след 1 януари 1981 г., учили или все още учещи в чужбина.

Те връчиха на обществения защитник отворено писмо, в което настояват сънародниците ни във Великобритания да могат да гласуват на предстоящите евроизбори, а също и да бъдат обсъдени промени, които да осигурят повече възможности за гласуване на българите зад граница.

„Всяка година, в която има избори в България, българите в чужбина се превръщат в политически заложници, които трябва да отстояват и да се борят за едно право, което би следвало да бъде изконно в демократичното общество – правото си на глас”, пишат от Милениум клуб в писмото, изпратено също до премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев.

Омбудсманът Мая Манолова се ангажира да информира за писмото с исканията председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, както и да предложи на народните представители при предстоящото „отваряне“ на Изборния кодекс да бъдат обсъдени промени, които да осигурят възможности за гласуване на българските граждани във Великобритания.

На срещата омбудсманът припомни, че през тази седмица в институцията се проведе форум с участие на българи, живеещи в чужбина, след който бяха внесени, по тяхно искане, промени в Изборния кодекс, отнасящи си до гласуването на българи зад граница.

Освен това общественият посредник се ангажира още да изпрати препоръки и да поиска изрична среща с Държавната агенция „Електронно управление“ и с бъдещата ЦИК за осигуряване на поетапното въвеждане на електронно дистанционно гласуване чрез разработване на пилотна система с конкретни срокове и стъпки и провеждане на експерименти на реални избори още през 2019 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама