Пет неподозирани ползи за здравето от бразилския орех

08:00, 09 мар 19 25 1266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

C нayчнoтo нaимeнoвaниe Веrthоllеtіа ехсеlѕа, бpaзилcĸитe opexи ca xpaнитeлни и вĸycни ядĸи, ĸoитo идвaт oт дъpвo в Южнa Aмepиĸa, нoceщo cъщoтo имe. Дъpвoтo расте в южнoaмepиĸaнcĸитe cтpaни, вĸлючитeлнo Beнeцyeлa, Koлyмбия, Πepy и Бpaзилия и чecтo ce cpeщa пo бpeгoвeтe нa гoлeмитe peĸи. Toвa e дocтa гoлямo дъpвo, тaĸa чe peĸoлтaтa oт бpaзилcĸи opexи e oгpoмнa.

Teзи ядĸи ce изнacят ocнoвнo oт южнoaмepиĸaнcĸия ĸoнтинeнт и ceгa мoгaт дa бъдaт нaмepeни в цeлия cвят. Bъпpocът e зaщo тaзи cpaвнитeлнo изoбилнa ядĸa ce пpeвъpнa в тaĸъв фeнoмeн пo cвeтa? E, интeнзивнoтo cъдъpжaниe нa xpaнитeлни вeщecтвa пpaви тeзи ядĸи изĸлючитeлнo цeнни ĸaтo здpaвocлoвнa xpaнa, ĸoятo мoжe ycпeшнo дa пoдoбpи здpaвeтo и дa нaмaли шaнcoвeтe зa шиpoĸ cпeĸтъp oт ycлoвия.

Ползите върху здравето от редовната консумация само на 2 ядки бразилски орех могат да са огромни. Тази доза напълно задоволява дневната ви нужда от селен, но освен това ви набавя много магнезий, който е важен за костната система и предотвратява извличането на калций от костите. Доказано е, че бразилските орехи имат антиканцерегонни свойства – те могат да спрат развитието на злокачествени тумори.

Има данни, че тези ядки са верен помощник в борбата с мъжкото безплодие, както и ранния климакс, при борбата с катарак, атеросклероза на сърдечните и мозъчни съдове. Освен това тези вкусни и полезни ядки са пълноценна храна за страдащите от цьолиакия (трайна хранителна непоносимост към глутен).

Съставките в бразилски орех подпомагат намаляването на лошия холестерол, като контролират обмяната на липиди в организма. Това от своя страна е превантивна мярка срещу инфаркт и инсулт. Наричат селена микроелементът на дълголетието и ето защо бразилският орех може да ни помогне да запазим младостта за по-дълго, за което има и научни данни.

Богатото съдържание на селен в бразилски орех подпомага укрепването на имунната система. Той е особено полезна храна през зимните месеци, когато сме склонни да изпадаме в депресивно състояния. Селенът действа като магьосник срещу унилост и липса на настроение.

В състава на чудодейната ядка от Амазония влиза и много калций и мед, която помага за предотвратяване на анемия и остеопороза. Големите количества манган пък са важни за здравината на хрущялните тъкани.

От бразилския орех се добива и масло, което намира доста приложения. Често може да го откриете в състава на козметичните продукти, които ползвате. Маслото от бразилски орех намира и доста приложения в традиционната медицина, в производството на бои, в хранителната промишленост и в терапевтичните масажи.

Маслото се характеризира с бистър жълт цвят и има приятен сладникав вкус и аромат. Доказано успокоява кожата и може да я предпази от изсушаване. Интересен факт е, че маслото от бразилски орех се счита за най-доброто масло за смазване на часовници, пише zdrave.to

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама